Foto: SVT

Till salu – Karolinska universitetssjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Totalt planeras 3.000 nya bostäder på hela området intill gamla Karolinska universitetssjukhuset. Försäljningen av huvudbyggnaden startas till våren och till årsskiftet hoppas landstinget att en av landets största fastighetsaffärer ska vara klar.

Nu är det klart att gamla Karolinska universitetssjukhuset i Solna säljs och byggs om till 1.000 nya bostäder, det skriver Dagens nyheter.

Sjukhusområdet kommer att säljas etappvis och blir en av landets största fastighetsaffärer som beräknas inbringa 10 miljarder kronor till landstinget.

– Det här är ett sätt att behöva ta mindre lån för att finansiera framtidens sjukvård och kollektivtrafik, säger landstingsrådet Paul Lindquist (M) till tidningen.

Totalt kommer det att bli 3.000 nya bostäder i hela området och till årsskiftet hoppas landstinget på att affären ska vara klar.

Huvudbyggnaden står kvar

Huvudbyggnaden är ritad av arkitekten Carl Westman, som är mest känd för att ha ritat Stockholms rådhus, kommer inte att rivas. Den är blåklassad och anses ha  ett synnerligen högt  kulturhistoriskt värde. 

Fler sjukhus till salu

Landtinget planerar även fler försäljningar av sjukhus, bland annat Bromma sjukhus, sabbatsbergs sjukhus och Jakobsbergssjukhus.

– Vi kan inte sitta kvar med gamla fastigheter som inte är lämpade för vård, säger landstingsrådet Paul Lindquist (M)

Behåller Astrid Lindgrens barnsjukhus

Astrid Lindgren barnsjukhus kommer däremot inte att säljas, där planerar landstinget att driva dagvård och närakut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.