Läckan har stoppats men en lyftkran som riskerade att välta monteras nu ned. Foto: Fredrik Persson/TT/Pontus Altin

Lyftkran riskerade välta – ledde till stora trafikstörningar i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Klaratunneln är öppen igen efter att en lyftkran riskerade att välta under natten till måndag. Kranen har nu monterats ned. En gata i centrala Stockholm är fortfarande avstängd.

En vattenledning på Norrlandsgatan i centrala Stockholm gick sönder på söndagskvällen, vilket ledde till att stora mängder vatten läckte ut. Precis ovanför läckan stod en 58 meter hög byggnadskran som riskerade att välta på grund av att marken underminerats.

Vet inte vad som hänt

Under måndagsmorgonen monterades kranen ned, bit för bit, med hjälp av två mobila kranar.

Vid 9-tiden avslutade räddningstjänsten sin insats och lämnade platsen. Just nu är det Stockholms stad och Stockholm vatten som arbetar innanför avspärningarna.

– Det är lite grejer kvar på marken som först måste bort innan vi kan börja gräva. Om några timmar kan vi komma igång och kan se vad som hänt med röret, säger Petra Holgersson, pressansvarig på Stockholms Vatten och Avfall.

Centralt område avstängt

Ett körfält i den viktiga genomfarten Klaratunneln och en påfart till E4 vid Tegelbacken stängdes av. Runt 07-tiden på måndagsmorgonen öppnades Hamngatan för trafik, efter att ha varit avstängd under kvällen och natten. Även Klaratunneln öppnades för trafik.

Men ett område i centrala Stockholm är fortfarande avstängt för trafik. Det gäller Norrlandsgatan som är avstängd från korsningarna vid Mäster Samuelsgatan till Smålandsgatan.

– Vi vet inte när avspärrningarna försvinner. De kommer nog vara kvar ett tag, säger Petra Holgersson.

Några kontor och affärslokaler intill det avspärrade området på Norrlandsgatan är just nu utan vatten.

 – Förhoppningsvis får de tillbaka vattnet imorgon, säger Petra Holgersson.

Inga boende i området har behövt evakueras. Arbetet väntas pågå fram till 12 på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.