Foto: SVT

Nu ska Plattan bli tryggare: ”Kan störa bort kriminaliteten”

Uppdaterad
Publicerad

I en lokal i Kulturhuset har City i samverkan, polisen och Stockholms stad samlats för att tillsammans jobba för ett tryggare och säkrare Plattan. – Med den här samverkansformen har vi förutsättningar att få kontinuitet i vår samverkan, säger Fredrik Wallén, kommunpolis.

På plats i lokalen träffas bland annat polisen, ordningsvakter och socialtjänsten där de kan samtala och samarbeta.

– Samverkan är inte att alla ska göra samma sak, utan tillsammans använder vi varandras unika resurser och kompetenser, säger Göran Hägglund, tillförordnad chef för ungdomsjouren.

Att finnas på plats samtidigt ger de olika verksamheterna en gemensam lägesbild och gör att de kan planera kvällens arbete på ett bättre sätt genom att till exempel snabbt kunna komma i kontakt med varandra när det behövs.

Uppsökande verksamhet

Socialförvaltningen jobbar mot hela Stockholms stad och genom detta samarbete får de tillgång till miljöer de annars inte hade haft tillgång till.

– Ungdomsjourens uppdrag är att hitta de ungdomar som är i riskzon på olika sätt. Det kan handla om missbruk, kriminalitet, prostitution eller människohandel och då ska vi hitta dem och länka dem vidare till det stöd och behandlingsinstanser de behöver, säger Göran Hägglund.

Och då är polisen en stor hjälp vid identifiering av ungdomarna.

– Vi har inte möjlighet att göra det själva, det är en viktig faktor för att vi ska kunna veta var ungdomen hör hemma och länka dit.

Störa bort kriminalitet

Lokalen har de tillgång till fram till sista augusti och fram tills dess kommer de finnas på plats och arbeta mot ett tryggare city.

– Både i Sverige och internationellt har man sett att om ett sådant här område är riktigt populärt och riktigt trivsamt för de allra flesta då stör det också på ett positivt sätt ut kriminalitet, ordningsstörningar och missbruk, säger Fredrik Wallén.

– Nu känner vi att med den här samverkansformen har vi förutsättningar att få kontinuitet i vår samverkan. För att, från polisens sida, kunna ingripa mot brott, ingripa mot ordningsstörningar men i det längre perspektivet faktiskt för att få bort bort ordningsstörningar och kriminalitet härifrån, säger Fredrik Wallén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.