Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Foto: TT

Alliansen går till val med gemensamt valmanifest

Uppdaterad
Publicerad

Allianspartierna i Stockholm stad kommer gå till val på ett gemensamt valmanifest, där trygghet och skola kommer dominera. Men samtidigt har partierna skilda åsikter kring flera frågor och idag finns ännu inga konkreta förslag.

Allianspartierna gör som vid tidigare val och går till val på en gemensam grund. Partierna vill visa en enad front och gör då slag i saken med ett gemensamt valmanifest.

– Vi ska vinna väljarnas förtroende genom trovärdig politik om samhällsproblem som väljarna möter, säger Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd.

– Vi ska ägna oss åt den politik som stockholmarna är bekymrade över och att väljarna vet vad de får när de röstar, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

En pågående process – klart i tid till valet

Alliansen har ännu inga konkreta förslag. Valmanifesten har partierna precis börjat skriva på och arbetar nu fram det manifest som ska ligga till grund för en gemensam politik.

Det som står klart är att alliansen kommer ha tryggheten högt på listan. Moderaterna har redan gett årets första vallöfte där man dubblar alla ordningsvakter som Socialdemokraterna ger. Men vallöftet från Moderaterna har ännu inte förankrats i övriga alliansen.

– Det är inget vi har kommit överens om i alliansen, men Centerpartiet har också sagt att vi behöver fler ordningsvakter för att öka tryggheten, säger Karin Ernlund (C) gruppledare.

Foto: TT arkiv

– Finns det inte tillräckligt med poliser då måste vi ta till det vi kan ur den kommunala verktygslådan och det är fler ordningsvakter, säger hon

Men tryggheten är en viktigt fråga även för de andra partierna.

– Jag tror att det behövs fler ordningsvakter men det behövs också sociala insatser, säger Lotta Edholm (L).

Tydlig fördelning – skilda åsikter

De olika partierna kommer att ha olika roller precis som tidigare och kommer även ha olika kärnfrågor. För Moderaterna kommer tryggheten komma främst. Liberalerna har sedan länge haft skolfrågan som sin hjärtefråga. Centerpartiet kommer att fokusera på miljö och bostäder. Kristdemokraterna kommer ta kommando över frågorna som rör äldreomsorgen.

Foto: TT arkiv

Integration – här skiljer sig partierna

Integrationen väntas bli en viktig valfråga. Där skiljer sig partierna åt. Kristdemokraterna menar att de inte kan blunda för verkligheten och att Stockholm har tagit emot många nyanlända sedan 2015.

– Vi har lagt fram förslaget att samhällsorienteringen ska göras obligatoriskt med fler timmar för att lära ut vilka värderingar och sociala koder som finns i vårt samhälle. Det måste vi jobba mycket hårdare med, säger Erik Slottner (KD).

Men det är inte lika klart för centerpartiet.

– För oss är det viktigt att visa att vi är fyra partier med fyra olika inriktningar och prioriteringar. I alliansen kommer vi överens genom förhandlingar, det är också det som är styrkan säger Karin Ernlund (C).

Oro för Kristdemokraterna

Många likheter finns mellan Kristdemokraterna i riksdagen och i Stockholms stadshus. I riksdagen ligger partiet klart under riksdagsspärren i opinionsmätningarna och har aldrig tidigare legat så här lågt i opinionen under en så lång sammanhängande period. Samma gäller i stadshuset.

– Jag kan inte gå omkring och oroa mig för detta. Finns vi med i ett regeringsalternativ så gynnar det Kristdemokraterna, säger Erik Slottner (KD).

Även de övriga partierna i alliansen hoppas på det bästa för kristdemokraterna.

– Jag ser fram emot jobba tillsammans med Kristdemokraterna och jag tror det kommer gå bra, säger Anna König Jerlmyr (M).

Vad händer om Kristdemokraterna åker ut ur stadshuset?

– Då får vi ta det då, säger Anna König Jerlmyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.