Tuberkulos drabbar lungorna Foto: SVT

Sjukhuset tog inte alla nödvändiga prover

Uppdaterad
Publicerad

En patient sökte vård för hosta vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge men skickades hem utan att alla nödvändiga prover togs.

Fem månader senare, då patienten gjorde ett återbesök, utfördes däremot testerna på ett korrekt sätt och visade att patienten hade tuberkulos, skriver tidningen Mitti.

Sjukhuset har nu anmält händelsen som en allvarlig vårdskada enligt Lex Maria och Inspektionen för vård och omsorg kommer att granska fallet.

Tuberkulos räknas som en så kallad allmänfarlig sjukdom som ska anmälas till smittskyddsläkare och smittan ska spåras.

Tidningen Mitti skriver att det ännu inte är känt om fler personer blivit smittade.

Tuberkulos – tbc

Tuberkulos, som också kallas tbc, är en infektionssjukdom som framför allt påverkar lungorna.

Det är ovanligt att smittas av tuberkulos i Sverige, men i flera delar av världen är tbc en av de vanligaste infektionssjukdomarna.

Det finns effektiva läkemedel mot tbc och de flesta brukar bli helt friska med behandling.

Utan behandling kan tbc vara livshotande. Det beror oftast på att andningen hos den som är sjuk påverkas allvarligt och på blödningar från lungorna.

Några med obehandlad tbc blir friska från sjukdomen, men de får ofta lungor som fungerar sämre och risken att bli sjuk igen är stor.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.