Åsa Lindhagen (MP) är tydlig med att staden alltid måste få förvarning när personer ska avhysas eller avvisas. Detta för att de stödinsatser som man beslutat om ska kunna sättas in. Samtlidigt säger polisen att de inte alltid informerar inför en avvisning.

Glapp mellan polisen och politiken

Uppdaterad
Publicerad

Stödinsatser ska alltid sättas in när personer ska avhysas i Stockholm. Men när polisen ska avvisa folk och de flyttar självmant, då har det i formell mening inte skett någon avvisning – och då kan stödinsatser utebli.

Avhysningar, avvisningar eller bara information om att man olagligt bor på en plats. Begreppen har delvis olika innebörd, utförs av olika aktörer men alla innebär att olovliga bosättningar ska bort.

Avvisningar kallas det när polisen på egen hand, utan Kronofogden, upplöser läger där folk bor olagligt.  Det är något som polisen i Farsta-Vantör arbetat mer aktivt med den senaste tiden.

– Jag har fått kännedom om att polisen genomfört många fler avvisningar på senaste tiden och tog därför initiativ till ett möte med polisen, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

Fråga för både politiken och polisen

Avhysningar är nämligen en fråga både för politiken och polisen. I Stockholm har politikerna beslutat att avhysningar ska ske, men att det ska ske i närvaro av socialtjänst, tolk och med erbjudande om tillfälligt alternativt boende.

Detsamma ska gälla för avvisningar, alltså när polisen agerar utan Kronofogden, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

– Det är oerhört viktigt att vi får veta inför varje enskilt tillfälle att det ska ske en avvisning eftersom det är vår tydliga prioritet att det alltid ska erbjudas alternativt boende, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

Olika begrepp – olika sociala insatser

Polisen menar att de har ett nära samarbete med socialförvaltningen, men att de inte informerar dem inför varje enskilt tillfälle. Detta beror på att de inte i faktisk mening genomför en avvisning – om personerna flyttar frivilligt.

Polisen menar att de bara informerar personerna om att de bor olagligt. Därför ger man inte alltid socialförvaltningen förvarning.

– Vi genomför ju inte avhysningar eller avvisningar, vi arbetar brottsförebyggande och är ute och informerar. Det får man väl göra utan att informera socialförvaltningen. Däremot informerar vi alltid efter att vi varit ute och pratat med dem, säger Susanne Wikland, chef för lokalpolisområde Farsta-Vantör.

Ingen skillnad för den som berörs

För de EU-medborgare som berörs är skillnaden dock helt oviktig. Oavsett vad man kallar det innebär det samma sak för dem – de måste flytta.

– Jag önskar att vi inte behövde flytta så ofta. Då kunde jag ägna mig åt att försöka tjäna pengar och skicka hem till min familj, säger Ninel Tomos Jon som kommit till Sverige från Rumänien för att tjäna pengar.

Olika begrepp för att avhysa människor

En AVHYSNING genomförs av Kronofogden, ofta med handräckning av polisen. Det föregås av en process som omfattas av vissa regler. Ofta tar processen ganska lång tid.

En AVVISNING genomför polisen själva för att förebygga brott. Det kan gå snabbt och polisen lutar sig mot polislagen som ger dem rätt att avvisa folk från en plats om de misstänks begå brott, det rör sig ofta om brott mot ordningslagen.

INFORMERAR menar polisen att de gör när de meddelar människor att de måste flytta inom en viss tid. Om personerna då flyttar självmant genomför polisen i laglig mening ingen avvisning och dokumenterar heller inte händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.