Glassbaren i Stockholm förbjuds nu att sälja ”Dragon's Breath” Foto: TT

Glassbar i Skärholmen förbjuds att sälja ”Dragon's Breath”

Uppdaterad
Publicerad

En glassbar i Skärholmen har under en tid sålt de populära majsbollarna ”Dragons Breath”. Men efter att ett barn behövt intensivvård efter att ha köpt produkten tvingas nu glassbaren att ta bort majsbollarna från sortimentet.

Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnd fattade beslutet om att förbjuda glassbaren att sälja så kallade Dragon's Breath för drygt en vecka sedan, något Nyhetsbyrån Siren var först med att rapportera om. Beslutet kommer efter att en läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus larmat om att ett barn varit i behov av intensivvård efter att ha testat majsbollarna.

– Vi började undersöka det här direkt efter läkarens anmälan. Vår roll är att stoppa produkter på marknaden som inte anses säkra. I det här fallet handlar det ju dessutom om ett barn som drabbats, säger livsmedelsinspektör Helena Rosén till Nyhetsbyrån Siren.

Överläkaren: ”Frostskador i luftvägarna”

Giftinformationscentralen har tidigare varnat för de populära majsbollarna som när de säljs fyllts med flytande kväve med syftet att man med majsbollen i munnen ska puffa ut kvävgasen. Men nöjet är förenat med risker och kan i värsta fall spräcka ens magsäck.

– Du kan få frostskador i både luftvägarna och mag-tarmkanalen, har Christin Edmark, överläkare vid giftinformationscentralen, tidigare sagt till SVT.

Enligt miljöförvaltningen finns det inga rapporter om att någon annan aktör i kommunen säljer majsbollarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer