Gödsel på åkrar oroar grannar

Publicerad

Grannarna oroliga för att gifter ska hamna i deras brunnar.

Grannar till Hälleby gård klagar på att det ligger avloppsluktande rötslam på åkrarna. Nu oroar sig grannarna för att gifter från rötslammet ska hamna i deras dricksvattenbrunnar.

Rötslam är rester från reningsverk  och innehåller näringsämnen används till att gödsla jordbruksmark men det innehåller också miljögifter som tungmetaller och läkemedelsrester.

Nu är grannarna kritiska till att slammet läggs ut på åkrarna och är oroliga för att slammet förgiftar deras drickvattenbrunnar. I Lund vill miljönämnden förhindra att slam sprids på åkrarna eftersom det är oklart vilka effekterna är, skriver Länstidningen Södertälje

– Det här är helt galet. Vad sysslar Södertälje kommun, miljönämndspolitiker och miljökontor med, när det finns kommuner som Lund där man totalförbjuder rötslam på åkrarna. Där har man lyssnat på Kemikalieinspektionen som vill ha ett totalförbud mot rötslam på åkrarna och hävdar att slamspridningen inte kan vara förenligt med regeringens mål om en ”giftfri miljö”, säger Torsten Lundberg.

Rötslammets påverkan på naturen har diskuterats länge och kemikalieinspektionen vill ha nolltolerans mot att man lägger ut slam på åkrarna. Men många lantbrukare kan tjäna pengar på att hjälpa reningsverken att bli av med slammet skriver Länstidningen Södertälje.

Men lantbrukare Staffan Söderberg säger till LT att han inte tjänar pengar på lägga ut rötslam på åkrarna.

– Jag tjänar inget. Jag får ett litet slamhanteringsbidrag. Men på kort sikt kostar det investeringar i gödselspridare och en traktor, på längre sikt kan jag tjäna lite grann i form av en näringsrikare jord. Det är därför jag gör detta. Och för att det känns bra att kunna göra miljönytta, återcirkulera näringsämnena i rötslammet, främst fosforn som är en global bristvara

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.