Golfbollen rustas upp

Publicerad

Bällsta radartorn vid Bromma flygplats håller nu på att monteras ned. Men landmärket ska inte försvinna utan byggas upp igen till en ny radarstation som ska användas av flygledningen både på Arlanda och Bromma flygplats.

Många undrar nog varför Bällsta radar eller golfbollen som den också kallas ser ut som ett halvskalat ägg. Anledningen är att Luftfartsverket monterar ned den för att bygga en ny högteknologisk radarstation.

– Bällsta är ett väldigt bra ställe att ha en radarstation på. Den är utvald för att det är fri sikt åt alla håll, säger Björn Stavås som är chef för flygtrafikledningen Bromma.

Bällsta radar uppfördes på 60-talet och den utrustning som nu byts ut är från 1986. Den nya anläggningen har en täckning på 30 mil och ersätter två stationer som börjar bli omoderna, en utanför Uppsala och en vid Arlanda. Radarn kommer att användas av flygledningen både på Bromma och Arlanda flygplats.

När kommer golfbolllen att vara komplett igen?

– Nu monterar man ner golfbollen och kommer att installera den nya anläggningen, det tar ungefär tre veckor. I full drift blir den först vid årsskiftet, säger Björn Stavås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer