Grannar protesterar mot LSS-boende

Uppdaterad
Publicerad

När det blev känt att det planeras att bygga ett gruppboende för personer med down syndrom och autism i Glasberga i Södertälje blev det protester bland villaägarna i området.

I Glasberga i Södertälje planerar företaget Attendo att bygga två LSS-boenden för 12 personer med funktionsnedsättning. Men grannarna tycker att informationen har varit bristfällig och många har hört av sig till kommunen. I grannyttranden kan man bland annat läsa:

”Vi tänker på våra barn som inte kommer att känna sig trygga i sitt eget bostadsområde”

”Vem kommer vilja köpa en tomt vid ett gruppboende?”

”Detta skulle vara katastrof för området och dess framtid”

– Det säger väl en del om vårt samhälle och synen på boende. Framför allt tycker jag att det speglar människors rädsla för det okända. Företaget har inte informerat och det har uppstått rykten, Staffan Norberg (V), ordförande stadsbyggnadsnämnden i Södertälje.

Ingen kritiserar framför kameran

Men när ABC pratar med boende i området är det ingen som kritiserar boendet.

Daniel  Bozyel är ordförande i områdets villaägarförening och säger att föreningen inte är emot LSS-boendena i sig.

– Men jag tror att de också skulle känna kanske någon viss säkerhet och lugn och trygg känsla ifall man placerade boendet där det inte är så hårt trafikerat till exempel, eller där det är så där jättebefolkat, säger han.

Men Staffan Nordberg är kritisk.

– Om man då har inställningen att de borde bosätta sig någonstans där det inte finns andra människor, vad får vi då för samhälle?, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer