Dålig boendemiljö på Torsgränd

I går höll hyresgästerna på Torsgränd i centrala Stockholm ett krismöte på grund av bland annat fuktskador och dålig ventilation.

När huset byggdes i slutet av sjuttiotalet användes ett flytspackel baserat på proteinet kasein. Så länge det är torrt är kaseinet ofarligt. Men när det kommer i kontakt med fukt avges ammonikakångor, och det kan leda till allvarliga hälsoproblem.

Ulla Sommerving var en av de första som flyttade in i huset när det stod klart. Alla hennes barn har utvecklat astma, och hon har vid flera tillfällen haft problem med fuktskador som tagit lång tid att få åtgärdade.

– Det har tagit så lång tid. Det är ingen som har åtgärdat saker här. Det är vattenskador, flytspackel under parketten och folk har blivit sjuka här i området, säger Ulla Sommerving.

Utvecklade astma
Och hon är inte ensam. På Hyresgästföreningens möte har ett tjugotal grannar samlats för att tillsammans gå igenom problemen.

– Vår son utvecklade jättemycket astma i unga år, så att vi vid ett tillfälle var tvungna att ta med honom till sjukhuset och få en spruta, säger Stavros Louca som bor granne med Ulla Sommerving.

Sanerat en handfull lägenheter
Fastigheten ägs av sedan 1997 av AFA Försäkringar.

– Vi har haft en handfull lägenheter under den tiden som vi har ägt fastigheten som det har varit problem med, som vi har åtgärdat. Förra året var det ytterligare en handfull som tog upp det här, och då tillsatte vi en utredning, säger Lars Edberg som är förvaltningschef på Afa Fastigheter.

Trettio lägenheter testades under året, och halter av kasein har uppmätts. I början av oktober ska fastighetsbolaget informera de boende om resultatet från fukt- och kaseinmätningarna och berätta vilka åtgärder de tänker vidta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer