Olle Henriksson parkerar sin motorcykel på en parkeringsruta för MC, som nu är gratis att stå på. Foto: Annie Ericsson/SVT

Gratis MC-parkering till följd av corona

Publicerad

Nu får MC-förare gratis parkering för att minska smittspridning i vardagspendlingen. Ett försök som Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) hoppas ska leda till att färre åker kollektivt.

Strax ovanför söktjänsten för restider på SL:s hemsida lyser orden ”Fortsätt stanna hemma” i rött. En vädjan till att inte åka kommunalt om du inte måste.

I början av april gick Helldén ut med flera tillvägagångssätt för att främja alternativa transportmedel till bussar, pendeltåg, tvärbana och tunnelbana. Och redan nu kan MC-förare nyttja en av åtgärderna – som innebär gratis parkering för motorcyklar. En tillfällig avgiftslättnad som beräknas hålla i sig till 31 augusti.

Daniel Helldén (MP) trafikborgarråd om gratis MC-parkeringar till följd av corona: ”en udda lösning”. Foto: SVT

– I coronatider letar vi efter udda lösningar som vi annars inte använder, säger Daniel Helldén (MP) trafikborgarråd.

Olle Henriksson, vice ordförande i Svenska Motorcyklister Stockholm, har själv drivit frågan om fri MC-parkering och är positiv till beslutet.

– Vi tycker det är bra. När man kör själv träffar man inte så många människor man kan smitta om man nu bär på något, säger han.

Varför får inte bilister samma parkeringslättnader som motorcyklister?

– Trafikkontoret har i uppdrag att ta fram platser där vi annars inte ställer upp fordon, MC kan ställas på platser där bilar inte kan stå, exempelvis på torg, säger Helldén.

Trafikborgarrådet har uppmanat regeringen att pausa trängselavgifterna tillfälligt, även det en effekt av coronakrisen. Något som, om det går igenom, skulle innebära en ekonomisk lättnad för bilister.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.