Christina Ösby bor på seniorboendet och menar att konstverket måste bort. Foto: Frida Claesson/SVT

Kistkonst vid seniorboende rör upp känslor

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt konstverk utanför HSB:s seniorboende i Finnboda väcker starka känslor. De boende anser att konstverket, som påminner om en begravningskista, är opassande i området. Nu ska konsten tas bort från platsen.

Högt uppe på Finnbodaberget, vid inloppet till Stockholm, ligger trädgården till ett av HSB:s seniorboenden. Sedan en kort tid tillbaka pryder fem nya konstverk parken där de äldre träffas och umgås.

”Farkosten – Himmelsfärd”

Men ett av konstverken har redan innan invigning skapat debatt. En kistliknande sten som går under namnet ”Farkosten – Himmelsfärd” upplevs som opassande i en miljö där äldre människor umgås.

Christina Ösby, boende på seniorboendet i Finnboda beskriver konstverket som makaber.

– Hur kan man sätta upp något sådant, det är corona och folk dör som flugor. Det här ska bort, säger hon.

HSB Stockholm: Konsten ska bytas ut

Det är grannföreningen Finnboda Trädgårdar som äger den konstnärliga utsmycklingen.

– Konst ska väcka reaktioner och är subjektiv, men från HSB så vill vi inte att det ska vara stötande, det beklagar vi, säger Erik Juhlin, pressansvarig på HSB Stockholm.

Under onsdagseftermiddagen fattade bostadsrättsföreningens styrelse i samråd med HSB, beslut om att konsten ska tas bort och ersättas av något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.