Foto: Henrik Montgomery/TT

”Grön infrastruktur” ska rädda länets ekar

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har tagit fram ett förslag på regional handlingsplan för grön infrastruktur. Syftet med planen är att säkerställa miljön för människor, djur och växter. Nu får berörda parter möjligheten att tycka till och påverka innehållet.

”Grön infrastruktur” innebär alla aspekter av hur landskapets sammanhang påverkar möjligheterna att bevara biologisk mångfald och ekosystemtjänster, både i vatten och på land.

Tanken är att det ska vara lättare att planera för ett mer hållbart och långsiktigt samhälle. 

På uppdrag av regeringen

År 2015 fick Länsstyrelserna i uppdrag av regeringen att ta fram regionala handlingsplaner för arbete med grön infrastruktur.

Länsstyrelsen i Stockholm har nu samarbetat med bland annat skogssektorn och kommunernas miljö- och samhällsbyggnadskontor för att ta fram en sådan plan.

Ska ge förslag på hur man bevarar ekmiljöer

Handlingsplanen berör allt från planfrågor till markanvändning och naturvård. Dessutom finns förslag till insatsområden och åtgärder, med ett särskilt fokus på de ek-rika områdena kring Tullgarn-Mörkö i Södertälje och Ekerö.

– Ett exempel är att vi har tagit fram förslag till värdetrakter för ekmiljöer, det vill säga de områden där vi har störst förekomst av värdefulla ekar i dag. Vi kommer också ge förslag på hur man bäst bevarar ekmiljöerna i värdetrakterna, till exempel genom att ta hänsyn vid utveckling av bebyggelse eller skötsel runt träd, säger Anna Lindhagen, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen Stockholm.

Förslaget till handlingsplan har nu skickats ut på remiss till berörda aktörer.

Remisstiden varar till och med den 15 maj. Efter det ska Länsstyrelsen färdigställa planen och sedan redovisa till regeringen den 1 oktober 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.