Gröna hjältar får dela på Ruwaidas lön

Publicerad
Convictus och Gröna kilen-nätverket har utsetts till årets Gröna hjältar. De får 100.000 kronor var ur den fond som har skapats av oppositionsborgarrådet Yvonne Ruwaidas lön.

2006 lovade Yvonne Ruwaida att hälften av hennes borgarrådslön på 80.000 kronor skulle gå till frivilligorganisationer som gör något bra för samhället. Hälften av bruttolönen har förts över till en fond som miljöpartiet har skapat.

Två vinnare
Av 25 nominerade grupper har nu två pristagare utsetts. Convictus, som jobbar med hemlösa, missbrukare och hiv-positiva delar priset med nätverket Skydda Storstockholm Gröna Kilar, som jobbar för att rädda grönområden från exploatering.

-Vi delar ut pris till gröna hjältar som har gjort en speciell insats för klimat, miljö, mänskliga rättigheter eller socialt utsatta. De här två är väldigt bra representanter för sådant arbete, säger Yvonne Ruwaida.

Yvonne Ruwaida fick tidigare i år kritik från de hemlösas tidning Situation Stockholm för att det dröjt mer än ett och ett halvt år utan att löftet har infriats.

-Det tog ett tag innan vi hade fått ihop en fondgrupp och skrivit stadgar. Men nu har vi haft den första utdelningen och vi kommer att fortsätta med det varje år, säger Yvonne Ruwaida.

Oväntat pris
På Convictus är man både glada och överraskade över priset.

-Det känns helt fantastiskt och dessutom var det helt oväntat. Men att vårda sina medmänniskor är kanske också ett miljöarbete, säger Claes Heijbel från Convictus.

-Vi har inte hunnit komma på vad vi ska göra med pengarna. Meningen är att de ska komma vår målgrupp till del på ett bra sätt. Kanske kommer fler hemlösa och hiv-positiva att få komma till vårt rekreationshus på landet, till exempel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer