En person miste livet i bergochdalbanan Jetline på Gröna Lund sommaren 2023. Arkivbild. Foto: Tim Aro/SvD/TT

Gröna Lund misstänks för brott efter Jetline-olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Två företag misstänkts för brott i samband med olyckan i bergochdalbanan Jetline förra sommaren där en person omkom och flera skadades. Det ena företaget är Gröna Lund, skriver tidningen Ny Teknik. Åklagaren vill inte bekräfta uppgifterna.

Det var i slutet av juni 2023 som en bärarm knäcktes på undersidan av den främre vagnen i bergochdalbanan vilket fick tåget att slå emot skarvar i rälsen så att det bromsades kraftigt. Passagerarna kastades framåt mot säkerhetsbygeln och tre personer föll ur.

Olyckan har utretts av både haverikommissionen och polisen. Enligt Statens haverikommission hade svetsfogarna i bärarmen otillräcklig hållfasthet. Bärarmen som knäcktes på två ställen var nytillverkad och hade monterats på tåget tidigare under våren.

Jetline spårade ur – olycka på Gröna Lund

Gröna lund ett av brottsmisstänkta företagen

Polisens förundersökning bedrivs under brottsrubriceringen grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan.

Nu har två företag delgivits misstanke om brott i samband med Jetline-olyckan, rapporterar Ny Teknik med hänvisning till handlingar hos Stockholms tingsrätt. Det ena företaget är Gröna Lund och det andra företaget är verksamt i Göteborgstrakten. Vilket företag det rör sig om är belagt med sekretess.

Åklagaren: ”Utredningen långt ifrån klar”

Gröna Lunds informationschef vill inte kommentera uppgifterna om brottsmisstanke utan inväntar haverikommissionens slutrapport.

– Vi kommer alltid att sätta säkerheten främst och vi ser mycket allvarligt på att en helt ny bärarm kunde brista. Det är viktigt att det här utreds ordentligt. Vi kan i dagsläget däremot inte kommentera detta ytterligare med hänsyn till utredningssekretess, säger Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund.

Åklagare Christer B. Jarlås kommenterar inte Ny Tekniks uppgifter.

– Vår utredning är långt ifrån klar, vi väntar på haverikommission, säger Jarlås till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin överlevde Jetline-olyckan på Gröna Lund: ”Kände dödsångest” Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jetline spårade ur – olycka på Gröna Lund

Mer i ämnet