Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Politikern Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd ger tummen upp för ett större Gröna Lund. Det gör inte nöjesfältets granne Carl Rosling. Foto: Sebastian Comar Alm/SVT och Parks & Resorts ABVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gröna Lund växer – trots protester

Uppdaterad
Publicerad

Gröna Lund vill utöka sin verksamhet på Djurgården och bygga på parkeringsplatsen bredvid nöjesparken. Politikerna säger ja, men många grannar och organisationer vill stoppa planerna. Under torsdagskvällen klubbades beslutet i stadsbyggnadsnämnden och nu får detaljplanen grönt ljus.

Gröna Lunds planer är att utöka nöjesfältets storlek med en femtedel genom att bygga på den närliggande yta som i dag är en parkeringsplats. För att göra det möjligt har Stockholms stad tagit fram en ny detaljplan som fick grönt ljus av politikerna under torsdagskvällen, rapporterar tidningen Mitti.

Enligt den nya planen kommer den högsta attraktionen kunna bli 45 meter hög, medan en får bli 35 meter, tre får bli 30 meter och en får bli 18 meter.

– Nu är det en parkeringsplats men det har varit ett nöjesfält på platsen tidigare och nu vill Gröna Lund återskapa det, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd.

Oro för ökat buller

Men långt i från alla är nöjda med planerna. Både grannar och organisationer som Djurgårdens vänner, Stockholm skyline och Djurgårdens hembygdsförening har protesterat.

Carl Rosling bor på Falkenbergsgatan som ligger några meter från den planerade utbyggnaden. Han och hans grannar är oroliga för ökat buller.

– Det finns ju miljöföreskrifter om vilken bullernivå man får ha i sin fastighet. Men trots att man redan i dag ligger över gränsvärdena så säger sig staden kunna göra ett undantag. Det är det som gör oss mest upprörda, säger Carl Rosling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gröna Lunds vd om utbyggnadsplanerna Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer