Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kommer vaccineringen på skolorna gå till? Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm förklarar i videon. Foto: TT

Grönt ljus för länets 12-åringar att boka vaccination

Uppdaterad
Publicerad

Regionen har öppnat bokningen för vaccination mot covid-19 för länets drygt 117 000 barn i åldrarna 12-15 år. I nuläget är första dagen att få dosen den 4 oktober för den här åldersgruppen.

I torsdags meddelade Folkhälsomyndigheten att barn i åldrarna 12 till 15 år ska erbjudas vaccin. Vaccineringen i den yngre åldersgruppen skulle påbörjas efter höstlovet, men Region Stockholm väljer att rulla ut vaccineringen tidigare.

Från och med i dag den 20 september kan man boka tid för 12-15-åringar. Just nu är första tid för vaccinering den 4 oktober men det kan bli tidigare, enligt Region Stockholm.

– Om det visar sig att vi får de sista administrativa delarna på plats kan det komma att tidigareläggas. Jag räknar med att det blir klart inom några dagar, men för säkerhets skull kan de tidigaste tiderna just nu bokas till 4 oktober, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Under måndagen var det bara möjligt att boka tid via appen Alltid öppet eller telefonbokningen, men regionen räknar med att barnen ska kunna vaccineras på skolorna efter novemberlovet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör eleverna: ”Det ska bli skönt att ha en normal jul och sommar igen” Foto: Jasmine Gestblom/SVT
  • Det finns ingen möjlighet till drop-in-vaccination.
  • Ditt barn måste ha fyllt 12 år för att kunna vaccinera sig.
  • Ditt barn får inte gå själv på vaccinationen. Minst en vårdnadshavare måste följa med.
  • Vårdnadshavaren måste samtycka till vaccinationen. Om ni är två vårdhandshavare behöver båda därför underteckna en samtyckesblankett för 12-15-åringar. Blanketten kommer att läggas upp på denna sida.
  • Om ditt barn har allergi eller haft en kraftig reaktion vid tidigare vaccinationer ska ni vänta med att boka en tid. När det är klart hur vaccinationen av barn med allergi ska ske kommer vi att informera om detta här.

       Källa: 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.