Det har gått 28 000 år sedan grottlejonungen Spartak dog. Foto: Love Dalén

Grottlejonbebisen Spartaks gener kartlagda av svenska forskare

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan hittades ”Spartak”, en liten välbevarad grottlejonbebis, vid utgrävningar av Sibiriens permafrost. Arten har varit utdöd sedan 14 000 år tillbaka och nu har djurkroppen analyserats av forskare vid Naturhistoriska riksmuseet och Stockholms Universitet.

Grottlejonet var ett av de vanligaste stora rovdjuren under den senaste istiden, med en utbredning över hela norra Eurasien och Nordamerika. Nu har forskarna analyserat delar arvsmassa från 31 olika grottlejon och jämfört den med moderna lejons arvsmassa.

– Resultaten visar på två intressanta aspekter av grottlejonets historia. Resultaten tyder på att grottlejonens och de moderna lejonens släktträd delades upp redan för drygt 1,8 miljoner år sedan, vilket är dubbelt så långt tillbaka i tiden som till exempel människa och neandertalare, säger Love Dalén, professor på Naturhistoriska riksmuseet och en av forskarna bakom studien som publicerats i Scientific Reports.

Östlig och västlig underart

Enligt forskarna så var även grottlejonen uppdelade i en östlig och västlig underart. Den ena underarten fanns i det som kallas Beringia, vilket var en landmassa som sträckte ungefär från Lenafloden i Sibirien till Alaska och nordvästra Kanada. Den andra underarten hade en utbredning i västra Sibirien samt Europa.

Än så länge har ”Spartak” bara varit på labbet, men det har funnits diskussioner om att grottlejonet kan bli en utställning på Naturhistoriska riksmuseet i framtiden.

– I 28 000 år har ”Spartak” legat nedfrusen i den Sibiriska permafrosten, säger Love Dalén, professor Naturhistoriska riksmuseet. Foto: Naturhistoriska riksmuseet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.