Ord som tredjeklassare gav som exempel på sådant de hör i skolan och på fritiden. Foto: SVT

Kränkningar och grova ord vardag på skola i Hammarby sjöstad

Uppdaterad
Publicerad

Allt yngre barn på Lugnets skola i Hammarby sjöstad använder ett grovt och kränkande språk. Enligt eleverna själva kommer trenden från musik och sociala medier.

– Jag tror många tycker att det är ett problem, men man vill vara som alla andra så man vågar inte säga ifrån, säger Olle Lindqvist som går i femman på skolan.

När tredjeklassare på skolan fick berätta om vilka ord de möter i skolan och på sociala medier blev listan lång.

Ord som ”hora”, ”jävla fitta” och ”motherfucker” gavs som exempel. I årskurs tre har skolan haft ett särskilt projekt där man samtalat i mindre grupper för att komma tillrätta med problemen och under våren har frågan lyfts i såväl rektorsbrev som på föräldramöten.

– Vi agerar förstås alltid direkt när något inträffar och har samtal med elever och föräldrar. Men vi ser att det inte är tillräckligt och därför

Agneta Bodin-Söderström är rektor på Lugnets skola. Foto: SVT

kommer vi i höst bland annat att utbilda tjugo ur personalen i trygghetsfrågor, säger Agneta Bodin-Söderström, rektor på Lugnets skola.

Enligt eleverna kommer språkbruket från spel och sociala medier.

– Man har kanske någon förebild på sociala medier som man ser upp till, som svär mycket och använder grova ord. När man är yngre så kanske man inte riktigt fattar vad orden betyder utan använder dem för att vara cool, säger Olle Lindqvist, femteklassare på Lugnets skola.

Fler anmäler kränkningar i skolan

Enligt Helén Ängmo, generaldirektör på Skolinspektionen, har kränkningsanmälningar på svenska skolor ökat de senaste åren.

– Vi kan dock inte säga om kränkningar generellt har ökat på skolor eller om det handlar om en ökad anmälningsbenägenhet, att folk känner till att det går att anmäla, säger Helén Ängmo.

Ord som tredjeklassare på Lugnets skola gav som exempel på sådant de hör i skolan och på fritiden. Foto: SVT

Två gånger om året genomför Skolinspektionen en enkät bland skolelever i Sverige, Skolenkäten, där elever och skolpersonal bland annat får svara på frågor som handlar om trygghet och studiero.

– Utifrån enkäten kan vi se att de allra flesta elever, ungefär nio av tio, känner sig trygga i skolan. Men det har skett en liten minskning vad gäller upplevd trygghet sedan 2013, säger Helén Ängmo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.