Gustav Fridolin (MP) tar plats i Stadshuset

Publicerad

Agenda 2030 ska jobba för att uppnå FN:s globala mål för hållbar klimatutveckling. Ordförande för rådet ser ut att bli Gustav Fridolin (MP).

Agenda 2030 kommer att bestå av 17 ledamöter. Valberedningen för Miljöpartiet i Stockholms stad föreslår att Gustav Fridolin (MP) ska bli ordförande. Beslut tas av medlemmarna på partiets årsmöte på lördag.

De övriga ledamöterna kommer att bestå av personer från civilsamhället, näringslivet och politiker från de olika kommunerna i regionen.

–  Agenda 2030 handlar om att binda ihop hela arbetet för miljö med jämställdhet, jämlikhet och demokrati. Vi kommer både kunna ge råd hur om Stockholm blir bättre för sina invånare och hur vi kan påverka klotet till det bättre, säger Gustav Fridolin (MP).

Rådet ska ge råd om hållbar utveckling

Tanken är att Agenda 2030 ska jobba aktivt med de 17 globala målen för en hållbar utveckling. Det handlar om allt från att utrota fattigdomen till att skydda planeten och dess naturresurser. Stockholm ska uppfylla kraven fram till 2030 och genom rapporter, analyser och utvärderingar ska rådet stödja, bevaka och vara rådgivande i stadens arbete för att uppnå målen.

Med Gustav Fridolin (MP) i spetsen hoppas rådet bli ledande i arbetet. Till hösten lämnar det tidigare språkröret och utbildningsministern sin riksdagsplats.

Jämställdhet i fokus

När hela rådet valts och kommer på plats ska första punkten handla om vilka av de 17 målen som skall granskas först.

– Det kan till exempel handla om att vi granskar hur Stockholm lever upp till mål fem, om jämställdhet mellan kvinnor och män. Hur ser det ut med den ekonomiska makten i Stockholm, hur ser det ut i stadens egna verksamheter, vilka flickor begränsas i sitt liv, vilka mål är satta och hur arbetar man för att nå dem.

Nu flyttar du in i Stadshuset, bör Daniel Helldén bli nervös över att tidigare språkrör tar sin plats i huset?

– Haha. Jag vill leda rådet för att det ska våga agera både starkt och självständigt, så alla med makt kan väl behöva bli lite nervösa. Men det är ett fritidsuppdrag, jag har gjort min demokratiska värnplikt – så ”flytta in” planerar jag snarare göra i ett klassrum när jag lämnar heltidspolitiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer