Polisen arbetar mer effektivt med att lösa mord som rör etniska svenskar, enligt Leif GW Persson. Foto: TT

Leif GW Persson: Polisen gör skillnad på offer och offer

Uppdaterad
Publicerad

Leif GW Persson riktar skarp kritik mot polisens hantering av mord i invandrartäta förorter. – Hade det drabbat ”vanliga” svenskar så skulle hanteringen vara annorlunda, säger han.

Polisen nedprioriterar mord av den typen som drabbade Rinkeby i förra veckan, där två bröder sköts till döds. Det menar i alla fall kriminologiprofessorn Leif GW Persson som nu riktar skarp kritik mot polisens arbete.

– Jag har svårt att tro att om detta skulle drabba ”vanliga” svenskar att det skulle hanteras på det här sättet. Jag tycker hanteringen präglas av ett ganska liberalt förhållningssätt i förhållande till gärningen, sa GW i tisdagens avsnitt av Veckans brott.

När SVT Nyheter når GW Persson står han fast vid sin kritik. 

Du menar att polisen gör skillnad på offer och offer?

– Det kan du ge dig fan på att de gör. Men hallå, jag förstår inte ens att du ställer frågan. Tror du att om Olof Palme hade varit någon annan än Olof Palme, att man efter 30 år hade hållit på med ett ärende som var kört i vasken redan efter 24 timmar?

Läs mer: Dödsskjutningarna som polisen inte lyckats lösa

Leif GW Persson menar att polisen ofta låter kriminella gänguppgörelser lösa sig själva.

– Med de här personerna, invandrarpojkar i marginalen som är grovt kriminellt belastade, så är det så att man tar den biten med ett gott mått av överseende. I bästa fall är det så lyckat att de tar kål på hälften av sig själva och då lugnar det ju ner sig. Polisen har ju ett fult ord för det där, de kallar det för saneringsmord, säger GW till SVT Nyheter Stockholm.

Utredare sent ute

GW Persson säger även att han tror att utredare är senare på plats i socioekonomiskt utsatta områden som till exempel Rinkeby.

– Om de hade utspelat sig i Vasastan inne i centrala Göteborg, och inte i några kvarter ute på Hisingen, då tror jag man hade haft en annan uppklarning, säger GW.

Läs mer: Polischefen slår tillbaka mot GW:s anklagelser

Duktig på att skapa opinion

Mikael Wessling, utredningsledare på Polisen i Stockholm, tycker att kritiken från Leif GW Persson är befängd.

– Vi känner inte igen den här bilden, men han är ju duktig på att skapa opinion på det sättet, säger han.

– Sedan vi började jobba på det sättet vi gör nu så har vi lagt lika stora stor resurser i alla de ärenden vi har varit inblandade i. Oavsett om det händer i ett joggingspår i Upplands Väsby eller i Rinkeby.

Men är ni senare på plats ute i förorten?

– Jag tolkar honom som att han pratar om Malmö och omorganisationen där som gjort att de har problem med antalet utredare. I Stockholm har vi som beredskapsrutin att utredare finns på plats inom en timme vid grova våldsbrott. Det gäller hela Stockholms län, oavsett var i länet, säger han.

Men gör polisen skillnad på offer och offer beroende på bakgrund?

– Inte enligt mig och inte i våra spaningsmord där vi är inblandade, definitivt inte, konstaterar han.

GW: Får de samma uppmärksamhet som Palme?

Leif GW Persson är inte förvånad över polisens svar.

Polisen i Stockholm säger ju att de ger samma resurser till alla mordutredningar.

– Ja, det är klart de gör. Så de som strök med här i Rinkeby nu, de kommer få samma uppmärksamhet som Olof Palme? svarar Leif GW Persson ironiskt.

Läs mer: Källor till SVT Nyheter: Trafikbråk bakom det brutala dubbelmordet

Men GW poängterar att kritiken är riktad mot polisens arbete i stort och inte specifikt mot Rinkebyutredningen.

– Jag har ingen anledning att misstro den i och med att den leds av Wessling, han är en jävligt kompetent polis och jag har stor respekt för honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Rinkeby

Mer i ämnet