Projekt i Ung Företagsamhet blev en bok om dödsskjutningar. Foto: SVT/Amela Mahovic

Innerstadselever vill få fler att våga prata om dödsskjutningar

Uppdaterad
Publicerad

Fyra gymnasieelever har fått nog av att det inte förs någon debatt på innerstadsskolorna om dödsskjutningar. Därför har de nu skrivit boken ”Dödsskjutningar i förorten – Vem bryr sig?”. Nu hoppas de att fler skolor ska ta efter deras initiativ.

Det som skulle bli ett skolprojekt som en del av Ung Företagsamhet har nu blivit en bok om dödsskjutningar. Fyra elever från Sjölins gymnasium på Södermalm kände en frustration över att unga män som skjutits ihjäl oftast avhumaniserades i mediarapporteringen och över hur deras klasskamrater inte pratade om dödsskjutningar.

– Ingen är engagerad i dessa frågor trots att problemet är så stort. Man pratar om olika rörelser och problem som finns inom tex HBTQ-frågor. Men i innerstaden är det få människor som känner någon som blivit skjuten, de har inte varit med om att förlora en vän och då berörs man inte, säger en av författarna Adriana Vargas Lohmander.

Vill förändra bilden av de som dödas

Nu har ungdomarna gett ut en bok med samlingar av brev och tankar från anhöriga och vänner till tre unga män som skjutits ihjäl i Stockholm de senaste åren.

– Vi ville ha nära och personliga berättelser så att människor kan förstå och få empati för unga killar som skjuts ihjäl. Media och hårda rubriker avhumaniserar unga killar och personer som bor i förorten. Vi vill ändra på detta, du förtjänar inte att dö för att du råkat ta fel väg i livet ibland, säger en av författarna Adam Lennerö.

Bokreleasen som är den 16:e mars kommer att äga rum på fritidsgård Albys Hjärta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.