Ica-butiken på Sköntorpsvägen i Årsta. Foto: Privat

”Jag ser det som ett direkt meddelande till henne”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har någon eller några ritat flera hakkors på marken utanför en Ica-butik i Årsta. På platsen brukar en rumänsk kvinna sitta och tigga om dagarna. – Det är vidrigt, säger Maurcio Portilla Ospina, som gjorde upptäckten i fredags natt.

Mauricio Portilla Ospina var på väg hem från en fest på natten till lördag när han upptäckte fem hakkors på gångvägen utanför en matbutik i Årsta.

Mauricio Portilla Ospina säger att färgen fortfarande var färsk när han kom till platsen.

– De måste precis ha varit där och målat när jag kom, säger Mauricio Portilla Ospina som blev upprörd av att se hakkorsen målade i hans område.

– Det är vidrigt och konstigt att se i Årsta, säger han.

På platsen sitter en rumänsk kvinna

Mauricio Portilla Ospina berättar att det brukar sitta en rumänsk kvinna och tigga precis där hakkorsen målats.

– Jag ser det som ett direkt meddelande till henne från personer som hatar att de här människorna kommer till Sverige. Det är jättetråkigt, säger han.

Anmälan lades ner samma dag

Polisen larmades till platsen och en anmälan upprättades om skadegörelse och hets mot folkgrupp, men anmälan lades ner samma dag.

– Vi gjorde bedömningen att det inte fanns några spår eller vittnen som kunde leda till att någon kunde misstänkas, säger Mats Eriksson, kommunikatör på Stockholmspolisen.

Hatbrottsgruppen tittar på samband

För bara ett par veckor sedan målades ett stort hakkors på Enskede idrottsplan bara några dagar före en fotbollsturnering där asylsökande ungdomar deltog.

Även anmälan som upprättades vid det tillfället har lagts ner, men polisens hatbrottsgrupp kommer titta på om det finns samband mellan de två händelserna.

– Även om man inte kan gå vidare med just de enskilda ärenden kan man titta på det större sammanhanget, det är det hatbrottsgruppen gör, säger Mats Eriksson på Stockholmspolisen.

Inte stadens mark

Hakkorsen är inte sprejade på stadens mark så saneringen sköts inte av stadsdelen. Annars har staden en 24-timmarsgaranti för sanering av klotter, men när det gäller sådant som hakkors ska det på stadens mark tas bort omedelbart.

Mauricio Portilla Ospina hoppas att samhället sluter upp för att motarbeta rasism.

– Ingen vill ha nazister i sitt område, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer