Hakkors sprejat på EU-kandidats dörr

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Dror Feiler upptäckte i morse ett sprejat hakkors på sin lägenhetsdörr i Stockholm. Det här är det andra i raden av hot som EU-kandidaten utsatts för.

– Man blir upprörd, skakad och förbannad, säger Dror Feiler till SVT.

Det var vid sjutiden på fredagsmorgonen, när Dror Feiler skulle gå ut med soporna, som han upptäckte att någon sprayat ett hakkors på lägenhetsdörren på Södermalm i Stockholm.

– Det känns nästan overkligt, det är äckligt, säger en påtagligt skakad Dror Feiler.

Blev förföljd

Det här är andra gången på kort tid som konstnären och politikern utsätts för hot. Den 2 maj, efter en demonstration i Malmö, blev han förföljd av en bil som åkte parallellt med honom när han promenerade på gatan.

– Det var flera personer i bilen. De skrek saker som jävla jude och kommunistsvin. Flera extrema högersajter hade lagt ut en bild på mig och det var förmodligen därför, säger Dror Feiler.

”Overkligt att hakkorsen är tillbaka”

Dror Feiler är en av Vänsterpartiets kandidater till Europaparlamentet och talesperson för Ship to Gaza. Morgonens sprayattack är nu polisanmäld.

–  Det känns overkligt att hakkorsen är tillbaka även om det är i små dimensioner. När mina föräldrar flydde från Europa 1938 var det också hakkors med i bilden. Det här visar på att alla måste engagera sig och vakna, att högerextremismen är på gång igen och visar sitt fula tryne, säger Dror Feiler.

Polisen bekräftar att en polisanmälan gjorts och ärendet är rubricerat som ofredande.​

Vänsterpartiet: oacceptabelt

-Det är inte acceptabelt att politiskt aktiva och politiker angrips, och särskilt inte i en valkampanj, säger Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler till TT.

-Dror får allt stöd han behöver av oss.

Vänsterpartiet uttalar sig inte om hur personskyddet ser ut eller om man vidtar några åtgärder med anledning av det inträffade.

-Vi kommenterar inte säkerhetsfrågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2014

Mer i ämnet