Häktningsförhandlingarna hölls i Solna tingsrätt under onsdagseftermiddagen. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Pappan i Hässelby häktas – erkänner att han knivhögg barnen

Uppdaterad
Publicerad

Fadern till de barn som i söndags hittades svårt skadade vid ett höghus i Hässelby har häktats, på sannolika skäl misstänkt för mord samt mordförsök. Mannen, som är i 40-årsåldern, erkänner att han skadat barnen och orsakat deras fall. Det ena av de två barnen har avlidit, det andra vårdas för livshotande skador.

Den häktade mannens advokat, Malin Rådström, meddelade under häktningsförhandlingarna att mannen erkänner knivhugg samt att han orsakat fallet från hög höjd. Hon betonar emellertid att mannen erkänner omständigheterna men inte de brott han misstänks för.

– Det är klart det får betydelse för utredningen, men det är fortfarande viktigt att vi bedriver en utredning noggrant och fortsätter att utreda brett, säger Maria Franzén, kammaråklagare.

Häktas av tingsrätten

Barnen, båda under tio år, hittades på söndagskvällen vid ett flerfamiljshus i Hässelby i västra Stockholm. Pappan greps samma kväll och anhölls på måndagsmorgonen. Han har sedan dess varit förvarstagen på Karolinska sjukhuset i Solna, enligt häktningsframställan.

På onsdagseftermiddagen beslutade alltså Solna tingsrätt att häkta mannen, på sannolika skäl misstänkt för mord samt mordförsök. Mannen kommer också att genomgå en paragraf 7-undersökning, en så kallad liten sinnesundersökning.

– Mannen hade kriminalvårdens kläder och bar en vit handduk över huvudet för att inte synas, säger Jens Larsson, SVT:s reporter på plats.

Barnens mamma har även hon varit anhållen, men släpptes på måndagskvällen då misstankarna mot henne har försvagats. Hon är fortfarande misstänkt och inte avförd från utredningen.

Åtal ska ha väckts senast den 15 december.

Paragraf 7-undersökning

Paragraf 7-undersökning är en läkarundersökning av en brottsmisstänkt när domstolen anser att personens psykiska tillstånd bör undersökas. Undersökningen genomförs av en specialist i psykiatri.

Om en person begår ett brott som kan leda till fängelsestraff kan domstolen döma till rättspsykiatrisk vård istället för fängelse om personen

  • hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks
  • har behov av rättspsykiatrisk vård

Källa: Rättsmedicinalverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.