Eftervård på förlossningen i Huddinge får nu genomföras på neonatalavdelningen. Foto: TT

Hälften av BB-platserna stängda i Huddinge

Uppdaterad
Publicerad

En av två BB-avdelningar på Karolinska i Huddinge är stängda på grund av personalbrist. Sjukskrivningar och förskjuten semester är anledningen.

– Sommarsituationen har bara fortsatt och det har faktiskt blivit sämre, säger barnmorskan Maria Fogelström.

Vid förlossningskliniken på Karolinska sjukhuset i Huddinge vittnar personalen om att situationen har blivit allt sämre efter sommaren.

– Sommarsituationen har bara fortsatt och det har faktiskt blivit sämre. Vi har blivit färre i bemanningen eftersom att uppsägningstiderna för de som sade upp sig innan sommaren träder i kraft nu, säger Maria Fogelström, fackligt förtroendevald och en av barnmorskorna på Karolinska i Huddinge.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Hon berättar att hon upplevt flera situationer som inte har varit patientsäkra.

– På en del arbetspass har jag absolut varit orolig, vi har varit för få i personalen för att ge den vård som vi ska ge. Men jag vill ändå tillägga att alla kollegor har gjort ett otroligt jobb i september med de förutsättningar som givits.

En av två avdelningar stängdes ner

Efter att barnmorskorna på Karolinska i Huddinge larmat om ett hårt tryck på både förlossningsavdelningen och BB-avdelningen så stängdes en av två BB-avdelningar ner. Personalen räckte helt enkelt inte till för att täcka upp två avdelningar.

– På ett sätt är det bra att ledningen lyssnar på personalen. Men flödet måste också hålla igång. Nu kan vi inte ta emot lika många hänvisningar. Det påverkar såklart resten av Stockholm, säger Emma Jonsson, barnmorska och förtroendevald på Vårdförbundet.

Tolv stängda platser

På BB-avdelningen vårdas kvinnor efter förlossningen och totalt är det nu tolv platser som har stängts ner. Men som kompensation har fyra platser för eftervård öppnats på Neonatalavdelningen, där flera rum stått tomma sedan länge.

– Det fanns ändå kvar tillräckligt med personal för att ha den ena BB-avdelningen öppen, samt att kunna skicka en barnmorska per pass till att vårda nyförlösta inne på neonatalen. Men den ensamma barnmorskan hade inte kunnat bemanna en BB-avdelning, säger Emma Jonsson.

Förhoppningen är att den nedstängda avdelningen ska öppnas om en vecka. Då ska ledig och sjukskriven personal vara tillbaka igen.

Verksamhetschefen inte orolig

Åsa Wijkström som är verksamhetschef på förlossningen i Huddinge menar att de nyblivna föräldrarna inte bör ha märkt av att en avdelning varit stängd.

– Vi har istället flyttat över personal till den avdelning som var öppen och öppnat fler rum där. Vi har fått hitta alternativa lösningar, säger hon.

Men om det gått bra, varför behöver förlossningen två avdelningar annars?

– Nu under hösten är det lite färre födslar. Samtidigt har hänvisningarna gått upp något i september. Detta är inte optimalt, säger Åsa Wijkström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet