Han är rädd att dö innan han får hjälp att hoppa av Foto: Per Karlsson

Han är rädd att dö innan han får hjälp att hoppa av

Publicerad

Danni debuterade som kriminell i 13-årsåldern och är idag dömd ett flertal gånger. Nu har han fått nog av det kriminella livet och vände sig därför till Sigtuna kommun för att få hjälp att hoppa av. Men efter en månad vet han fortfarande inte om han får någon hjälp.

Ett par dagar efter att Sigtuna kommunhus attackerats med någon typ av brandbomb, i början på november i år, klev Danni in där och bad om hjälp att hoppa av sitt kriminella liv.

Första svaret var att man inte hade någon sådan verksamhet där. Via en kompis fick han kontakt med en avhopparverksamhet som utredde Danni och bedömde att han är motiverad, rätt person och skulle svara på avhopparprogrammet.

Nu väntar han på att Sigtuna kommun ska göra färdigt sin utredning och förhoppningsvis ta beslut om att betala för programmet.

– Det är ett stressigt liv, både för mig och min familj. De tänker hela tiden på mig, om jag ska överleva, om jag kommer att få hjälp, säger Danni.

Väntar fortfarande på besked

Danni hade uppfattat det som att han skulle få ett besked, ja eller nej, av sin socialsekreterare före jul, men nu visar det sig att handläggaren gått på julledighet. Därmed måste han fortsätta hålla sig gömd och invänta ett eventuellt svar till mellandagarna.

Annika Gustafsson som är chef på enheten för missbruk och våld i nära relation säger att de normalt sett jobbar snabbare än i det här fallet.

– Ja, jag är förvånad att det tagit så här lång tid, men å andra sidan måste vi också göra ordentliga utredningar innan vi fattar beslut i sådana här fall och då kan det ibland dra ut på tiden. Men då brukar vi också förmedla det till personerna, säger Annika Gustafsson.

Har inget alternativ

Men Danni säger att han inte hört någonting den senaste veckan, förrän SVT kontaktade kommunen. För Danni skulle ett positivt besked betyda väldigt mycket och han har i dagsläget inget alternativ om kommunen beslutar att inte betala för avhopparprogrammet.

– Om jag får ja nu, så vet jag att jag är på rätt väg och får hjälp med att börja plugga, skaffa jobb, kanske bli försäljare och börja fundera på att skaffa barn och fixa en framtid för mig själv och familjen. Inte fortsätta leva på svarta pengar, vara stressad och titta mig  över axeln hela tiden, som kriminell man vet aldrig hur länge man överlever, avslutar Danni.

Danni heter egentligen något annat och vi har bytt ut rösten i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.