”Det handlar om att bygga bostadsområden som människor vill befinna sig i.”. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Han ska se till att 140.000 nya bostäder byggs

Publicerad

Stockholms stads nye byggeneral Jonas Claeson ska se till att 140.000 bostäder står klara till år 2030. Målet är att hälften av dem ska vara hyresrätter.

Han heter Jonas Claeson, är 35 år och planeringsarkitekt. På måndagen började han sitt nya jobb som ny byggeneral i Stockholms stad. Hans uppdrag: att se till att 40.000 nya bostäder står klara år 2020 och 140.000 år 2030.

– Det känns jättespännande! Det handlar om att ta hand om de projekt som redan är igång och samtidigt dra igång nya byggen, säger Jonas Claeson.

Byggtakten är hög

Runt 130.000 bostäder finns redan i någon form av planeringsprocess. 15 procent av allt byggande i Sverige sker just nu i Stockholm. Det innebär att byggtakten nästan är lika hög som under miljonprogramsåren.

Finns det ingen risk att man tummar på kvaliteten när man ska bygga så snabbt?

– Det handlar om att bygga bostadsområden som människor vill befinna sig i. Det ska finnas lokal service, skolor och förskolor och ytor för idrott och kultur, säger Jonas Claeson.

Hur ska staden kunna växa utan att alla grönytor försvinner?

– När man bygger bostäder skapas samtidigt möjligheter att både rusta befintliga parker och torg och bygga nya, så jag ser stadens tillväxt som en möjlighet i stället.

Både förtätning och nya stadsdelar

Många av de nya bostäderna kommer att produceras i nya stadsdelar som Norra Djurgårdsstaden, Hagastaden och längs med den kommande tunnelbaneutbyggnaden. Men även befintliga bostadsområden som till exempel Farsta och Skärholmen kommer att växa.

– I Farsta finns det många parkeringsplatser som man kan bebygga. Då flyttar man samtidigt ner parkeringarna under jord i stället.

Hälften blir hyresrätter

Även om det byggs mycket, är de flesta nyproducerade bostäder så dyra att många inte har råd att flytta dit.

– Stadens politiska mål när det gäller nyproduktion är att hälften av lägenheterna ska vara hyresrätter. Dessutom har vi flera utvecklingsprojekt där vi strävar mot att få mer rimliga hyror. Ett exempel på det är de så kallade Stockholmshusen som redan har börjat produceras, säger Jonas Claeson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer