Han tog de världsberömda Mandela-fotografierna

Uppdaterad
Publicerad

Fotot med Mandelas hand knuten över pannan är känt över hela världen. Fotot togs i Stockholm av Hans Gedda bara en månad efter att Mandela frigivits efter 27 år i fängelse.

Fotografen Hans Gedda var en av de första svenskar som fick träffa Nelson Mandela.

Den 13 februari 1990 landade Mandela i Sverige, bara en månad efter att han frigivits. Mandela skulle tala inför den svenska riksdagen och i samband med besöket fick Hans Gedda tillfälle att fotografera honom.

Nelson Mandela död

– Han var väldigt lätt att ha att göra med. Han kunde skratta lätt och hans nervositet släppte direkt, även min nervositet släppte. Det är väldigt nervöst att fotografera porträtt nämligen eftersom man aldrig vet var det tar väge, sa Hans Gedda när SVT träffade honom inför en utställning tidigare i år.

Prisbelönt

Fotografiet på Mandela med handen knuten över pannan är ett av de mest kända fotografierna på honom. 1993 vann Gedda World Press Photo Award för porträttet.

– Med honom som så fin person var det ett väldigt lätt jobb, sa Hans Gedda.

Även bilden på den skrattande Mandela, där han håller händerna mot hakan, som ingår i samma bildserie, har fått stor spridning. Bland annat användes den på framsidan av Mandelas biografi där Barack Obama skrivit förord.

Bilderna kan just nu ses på Nationalmuseums Hans Gedda-utställning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nelson Mandela död

Mer i ämnet