Foto: Alastair Grant, TT

Stockholms handelskammare: ”Brexit kommer skada företagen ekonomiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Resultatet i det brittiska parlamentsvalet öppnar för en brexit den 31 januari 2020. Och brexit kan få stora följder för Stockholm, menar Stockholms handelskammare.

”Mycket pekar på att en brexit kan medföra stora negativa konsekvenser för Stockholm och Sverige, oavsett om det blir ett ordnat eller oordnat brittiskt utträde ur EU”, skriver Handelskammaren i en ny rapport.

Varuexporten från Stockholm till Storbritannien värderas till omkring 17 miljarder kronor. Och britter står för ungefär 421 000 gästnätter i Stockholms län under ett år, enligt Handelskammarens rapport. Samtidigt bor runt 90 000 svenska medborgare i Storbritannien medan 29 000 britter bor i Sverige, 40 procent av dem i Stockholms län.

– Det är tveklöst så att Storbritannien är en ekonomiskt väldigt viktig handelspartner där utbytet bidrar till tillväxt och välstånd i Sverige och Stockholm. På sikt behöver vi ett nytt handelsavtal så att svenskar och britter kan jobba och handla över gränserna även bortom brexitavtalet, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.