Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
72-årige Brij Singh har sålt kläder på Hötorget i 12 år. Han säger att fusket med de extremt höga grönsakspriserna var en chock för de övriga handlarna och att det påverkar dem alla. Foto: Frida Claesson, SVT

Handlare efter morotsbluffen: ”Ger hela torget dåligt rykte”

Uppdaterad
Publicerad

Att två Hötorgshandlare lurat äldre och turister genom att ta flera tusen kronor för bland annat morötter och frukt gav de övriga torghandlarna en chock. Det säger Birj Singh, som sålt kläder och prylar på torget i tolv år. Samtidigt säger Skatteverket att fusket inom torghandeln minskat de senaste åren.

Tidigare i veckan berättade SVT Nyheter Stockholm att Polisen avslöjat att två torghandlare på Hötorget lurat äldre och turister genom att bland annat knappa in en eller flera nollor extra på kortköp. Till exempel såldes ett knippe morötter till en 94-årig man för 13 000 kronor.

Stockholms stad har dragit in de berörda torghandlarnas tillstånd och bedragarna är inte kvar på torget. Men det finns oro bland de skötsamma handlarna som är kvar, att man nu efter de svåra pandemiåren dessutom ska drabbas av dåligt rykte.

Hör torghandlaren Birj Singh i videon ovan om vad han tänker om fusket.

Tryggare än tidigare

Polisen säger att Hötorget nu är tryggare än tidigare.

– Nu är de inte kvar på Hötorget och det ökar tryggheten för dem som gör inköp där. Förhoppningen är att Stockholms stad och polisens insats ska fungera brottsförebyggande genom att vi visat att vi tagit bedrägeriet på allvar, säger Jan Friberg, på Stockholmspolisens bedrägerisektion.

Skatteverkets nationella samordnare, Conny Svensson, som bevakar torghandel säger att generellt har fusk inom torghandeln minskat de senaste åren. Att någon tar 13 000 för morötter är definitivt inte vanligt.

Hör Conny Svensson om morotsbluffen och torghandel i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.