Handlarna stänger Spånga centrum i protest mot våldet. Foto: SVT

Handlare stänger butiker i protest

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera rån i Spånga centrum den senaste tiden protesterar nu företagarna i området tillsammans med villaägarföreningen, pensionärsorganisationer och idrottsföreningar.

I dag mellan klockan 16 och 17 kommer affärerna att hålla stängt i protest mot våldet. Företagarföreningen vill ha ökad närvaro av ordningsvakter och på sikt även kameraövervakning av centrumet.

– Vi stänger för att visa hur det här centrumet kommer se ut om folk inte vågar komma och handla här. Centrumet kommer att dö, säger Jan Westerberg som är ordförande i Spånga företagarförening.

Handlare Jan Westerberg stänger igen affären i protest mot våldet. Foto: SVT

Sus Andersson (MP) är ordförande i Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd. Hon menar att polisen är lösningen på problemen.

– När det gäller kameror så är det polisens ansvar och jag vet att polisen tittar på den möjligheten. När det gäller ordningsvakter tycker jag att det i första hand är polisens ansvar. Det är poliser som har utbildning för det, det är poliser som är experter på att hantera kriminella, säger Sus Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.