Jan Westerberg är en av de företagare vid Spånga centrum som fått nog av våld och kriminalitet. Foto: Spånga centrom/privat

Handlare stänger butiker i protest mot kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Handlarna i Spånga centrum har fått nog av kriminalitet. På torsdag stänger de alla affärer under en timme i protest, och kräver vakter större delen av dygnet och kameror på torget.

Jan Westerberg är sekreterare i Spångas företagarförening. Han berättar att tidigare i år har flera personer blivit rånade på sina bilar i närheten av Spånga torg. Och förra onsdagen slogs något slags bottenrekord.

– Då rånades en kvinna i 75-årsåldern på sin bil, det var femte eller sjätte bilrånet i år, de flesta har varit mot äldre kvinnor. Samma dag rånades en butik på torget, en ung tjej blev rånad på sin mobil och ett företag hade inbrott. Då kände vi att vi har fått nog, säger Jan Westerberg, som berättar att många som bor i området inte längre vågar åka till torget och handla.

– En av kvinnorna som rånades på sin bil blev slagen med en såg och vågar inte ta sig hit längre. Om många, särskilt äldre personer, inte vågar åka hit och handla så är det något som inte är som det ska, säger Jan Westerberg.

Kräver vakter och kameror

Sedan förra veckans händelser har företagarföreningen träffat polis, tjänstemän och politiker och fört fram två krav.

– Vi vill ha ordningsvakter i stort sett dygnet runt kring torget, och på sikt även kameraövervakning. Men alla vi pratat med har sagt att ”det kan inte vi ordna”, berättar Jan Westerberg.

”Hela samhället står bakom”

I protest mot det ökade våldet och kriminaliteten tänker företagarna stänga affärerna mellan klockan 16 och 17 på torsdag eftermiddag. Man har även fått med sig lokala Villaägarföreningen, pensionärsföreningar och idrottsföreningar. Efter manifestationen på torget är tanken att man ska gå till stadsdelsnämndsmötet på Spånga Folkan, där det är öppen frågestund innan själva mötet börjar.

– Tidigare när det har skett liknande manifestationer har det ofta varit bara handlarna som protesterat. Här är det hela samhället som ställer upp och står bakom. Vi får hoppas att det här är början på något gott, säger Jan Westerberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.