Hanif Bali (M) om miljonerna till pojkarna i Solna: ”De blev väldigt chockade”. Hör honom i klippet.

Bali samlade in två miljoner till brottsoffren i Solna

Uppdaterad
Publicerad

De två pojkarna utsattes för en tortyrliknande misshandel  på en kyrkogård i Solna. Nu har riksdagsledamoten Hanif Bali (M) samlat in två miljoner kronor till dem.

– De första tio minuterna kom det in 200 000, sedan fortsatte det att accelerera. Det slutade med att mitt swish-konto kraschade, säger Bali, till DN.

Det var en sen kväll i augusti som de två pojkarna  var på väg hem efter att ha träffat kompisar i stan. På en gata i Solna stötte de på tvä män som frågade om de ville köpa narkotika. När pojkarna svarade nej blev de slagna och medtvingade till kyrkogården Norra begravningsplatsen.

Där fortsatte misshandeln under flera timmar med vad åklagaren har beskrivit som toryrliknande våld. I slutet av november inleddes rättegången mot de två män, 18 och 21 år gamla, som står åtalade för bland annat synnerligen grov misshandel, grovt rån och grov våldtäkt.

I fredags startade Hanif Bali (M) en en insamling till de två brottsutsatta pojkarna via Twitter. Under måndagen stängde han insamlingen – som då var uppe i två miljoner kronor.

– Den högsta donationen är på 5 000 kronor, snittsumman är mellan 100 och 200 kronor. Det är tiotusentals personer som har bidragit, säger riksdagsledamoten till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.