Foto: SVT

Haninge upptäckte bluffaktura – fortsatte att betala hundratusentals kronor

Uppdaterad
Publicerad

Att oseriösa företag försöker lura kommuner och landsting på pengar är utbrett. I Haninge betalade man företaget Näringslivsfakta 12 månader i rad. Men vad man fick för pengarna kan chefen inte tala om.

Under onsdagen kunde SVT:s Uppdrag granskning avslöja hur utbrett fenomenet med oseriösa företag som försöker lura offentlig sektor på pengar är. I Stockholmsområdet är alla kommuner drabbade utom Tyresö som inte betalat till något företag som finns på varningslistor.

12 fakturor i rad

I Haninge kommun har man under en femårsperiod betalat drygt 800 000 kronor till företag som anses vara oseriösa. Ett exempel är Näringslivsfakta som påstår att man ska marknadsföra den som betalar. Haninge kommun har under 2015 och 2016 betalat tolv stycken fakturor på ett sammanlagt värde av 337 500 kronor.

Sverigefakturorna

Den ansvariga förvaltningschefen på kommunen vill inte ställa upp på någon intervju utan förklarar vad som hänt i ett mejl.

Betalades trots missnöje

”Vi presenterades för ett upplägg där vi som kommun skulle marknadsföras på ett positivt sätt. Ganska snabbt förstod vi att erbjudandet inte överensstämde med vad vi erhöll. Därför försökte jag avsluta samarbetet ganska omgående men det krävdes att avtalet löpte tiden ut och vi betalade därför under avtalstiden trots missnöje med leveransen”

Jörn Karlsson är ekonomidirektör i Haninge. Han säger att kommunen kan komma att polisanmäla företaget.

Jörn Karlsson, ekonomidirektör i Haninge kommun. Foto: Haninge kommun

– Det är klart att vi inte ska betala för något vi inte har fått. Vi håller på att titta på det här ärendet igen nu när ni har uppmärksammat det.

Som privatperson uppmanas man att bestrida felaktiga fakturor, varför har inte kommen inte gjort det?

– Vad jag förstått har vi bestridit muntligen men inte skriftligen. Med det är klart att man ska bestrida skriftligen.

Den sista fakturan som betalades skickades ut i oktober 2016. Två månader innan hade företaget hamnat på Svensk handels varningslista över blufföretag.

Ekonomidirektören säger att kommunen numera infört rutiner som ska minska risken för bedrägerier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverigefakturorna

Mer i ämnet