Visa alla (3)

Kraftigt oväder fick Haninge centrum att stänga

Publicerad

Vid 13.30 slog blixten ner i Haninge centrums larmanläggning och hela centrumet fick utrymmas. – Det är fruktansvärda krafter i en blixt, säger Roger Magnusson, operativ chef på räddningstjänsten.

Vid 13.30 började larmsystemet tjuta vilket ledde till att samtliga besökare som befann sig i butikerna fick utrymmas. Orsaken var att blixten slagit ned i larmanläggningen.

– Brandlarmsanläggningen i centrumet gick sönder efter att blixten slog ner, säger Roger Magnusson, operativ chef på räddningstjänsten.

Även det kraftiga regnet har orsakat skador i centrumet.

– Ja, centrumet har fått en vattenskada också, eller delar av centrumet. Det är översvämning. Mellan kl 13 och 15 har Haninge och Tyresö drabbats av riktigt skyfall, säger Roger Magnusson.

Vittnen: ”Forsade ner vatten i flera byggnader”

Mariell Björkqvists mamma har en fotvårdslokal i närheten av Haninge centrum. Grannen ringde för att berätta att vatten kommit in i lokalerna.

– Vi kom dit och vattnet forsade in. Det kändes overkligt. Vattnet hade nått upp till halva dörren. Räddningstjänsten fick komma dit och pumpa ut vattnet, säger Mariell Björkqvist.

Vad händer nu?

– Vi får stå där med avfuktare och fläktar för att golvet ska torka.

Fler drabbade av regn och åska

Även ett garage i Tyresö började brinna efter att blixten slog ner i ett elskåp.

– Vi har varit på sex, sju händelser där villor, industrilokaler och fastigheter drabbats av översvämningar eller blixtnedslag. Om man vet eller hör att det ska åska så kan det vara bra att dra ur elen till tv:n, datorn och andra apparater i förväg, säger Roger Magnusson.

– Däremot är det svårt att skydda från regnet, då får man ringa på hjälp om det inte går att lösa på egen hand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer