”Har aldrig varit så mycket klotter som nu”

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningarna om klotter ökade rejält förra året. Stockholms stads policy är att allt ska saneras inom 24 timmar. Men nu får majoriteten kritik för att inte efterleva den ordentligt.

Färglada taggar och målningar på fasader, bergväggar och elskåp. Flera Stockholmare upplever att det blir allt mer klotter,  men också att det sitter kvar allt längre. Nu kritiserar oppositionen de rödgrönrosa i stadshuset för att ge klottrarna lösare tyglar och för att inte alls följa sin 24 timmars policy.

– Det har aldrig varit så myckt klotter som det är nu skulle jag säga. Jag bor på Södermalm och jag tror att många här håller med mig att det verkligen har hörsammats att nolltoleransen är väck för nu klottras det överallt, säger Madeleine Sjöstedt (FP) som är kommunfullmäktigeledamot och fd kultur- och fastighetsborgarråd.

Nolltoleransen mot klottret består

Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) håller inte med Madeleine Sjöstedt, och han betonar att nolltoleransen mot klotter och 24-timmarspolicyn är kvar på samma sätt som tidigare.

Men det finns väldigt mycket klotter som sitter betydligt längre än 24 timmar?

Det ska man inte försvara alls, de ska ju saneras och det tycker jag att man ska anmäla till kommunen så att vi får se det och kan åtgärda det, säger Roger Mogert (S).

Anmälningarna ökade med 60 procent

Och stockholmarna verkar ha fått nog, under 2014 ökade klotteranmälningar med nästan 60 procent jämfört med 2013. Och det är inte gratis, klottersaneringen under förra året kostade Stockholms stad 15 miljoner kronor, 1,3 miljoner mer än året innan.

Björn Holmgren är en av de som varje dag jobbar med att sanera staden från klotter. Han tycker att det är synd att hans jobb ska behöva finnas.

– Jag tycker att det är ganska bedrövligt, de här pengarna skulle kunna användas till så mycket bättre saker, säger han medan han putsar bort färgstänk från en dörr på Götgatan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.