Foto: Kovan Alshawish/SVT

Här är ett av Stockholms smartaste hem

Uppdaterad
Publicerad

Från kaffebryggare till vattning av växterna – nästan hela huset styrs av en app på mobilen och allt byggdes under pandemin.

– Jag visste att jag skulle sitta i soffan framför tv:n och ruttna om jag inte gjorde något, säger Lezgin Bakircioglu.

Lezgin Bakricioglu hade funderat på att bygga sitt eget smarta hem länge, men på grund av arbete och resande hade han inte mycket tid. När pandemin slog till började han arbeta hemifrån och helt plötsligt fanns det tid över att kunna arbeta med sina egna saker. Nu styr han nästan allt i hemmet med fjärrkontroll från sin mobil.

– Jag lägger energin just nu på en bra grund för vår nya bostad, säger Lezgin Bakricioglu.

Smart hem kan vara en risk

Att bygga ett smart hem är att ansluta allt till internet. Det innebär också att risken för att bli hackad är stor. De kommersiella smarta hemkoncepten som finns tillgängliga på marknaden sparar din data på en server som ägs av företaget. Lezgin Bakricioglu ville ha full kontroll över sitt smarta hem.

– Jag vill bara bygga ett koncept där bara jag har tillgång till information och jag har bara använt den tekniken som jag är säker på, säger Lezgin Bakricioglu.

Låter andra använda gratis

Han kommer inte att sälja sitt koncept men det kommer att finnas tillgängligt på internet som en öppen källkod där vem som helst kan ladda ner och använda det gratis.

– Jag tror att information måste vara för alla, säger han.

I videon du ser Lezgin Bakricioglu berättar om sitt smarta hem-koncept .

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.