Köer på Värmdöleden vid Svindersviken på väg in mot Stockholm. Foto: Trafikverket

Så kunde en gnista stoppa trafiken

Uppdaterad
Publicerad

En gnista från en trasig elkabel gjorde cirka 17 000 hushåll strömlösa och skapade stort trafikkaos i södra Stockholm imorse. Förklaringen är enligt elnätsbolaget att ett automatiskt säkerhetsystem reagerade på gnistan och slog av strömmen i området.

För att undvika stora bränder har elföretaget Ellevio ett automatiskt skyddssystem som reagerar ifall det uppstår till exempel gnistor, ljusbågar och bränder i elnätet. I morse utlöstes systemet efter att en kabel gått sönder i en transformator på ett ställverk.

– Orsaken till avbrottet berodde på en gnista från en elkabel.  Det här visar ju att vårt säkerhetssystem fungerar, säger Jesper Liveröd presschef på Ellevio.

Enligt presschefen fördröjdes arbetet att laga ställverket av att teknikerna själva hamnade långa bilköer.

–Det var omöjligt för våra servicetekniker att ta sig fram i trafiken. Till sist fick de be Trafikverket om hjälp för att komma fortare fram till platsen, säger Jesper Liveröd.

Ytterst ovanlig typ av strömavbrott

Innan trafiken kunde släppas på in i Södra länken kontrollerade Trafikverket bland annat att vattenpumpar, fläktar och lyset fungerade igen vilket också gjorde att trafikstörningar drog ut på tiden.

– Det är ytterst ovanligt med den här typen av strömavbrott, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör på Trafikverket.

Nu ska myndigheten analysera händelsen som hon säger var odramatisk och följde myndighetens säkerhetsrutiner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.