Fördelningen av nyanlända personer i Sverige fördelas av regeringen. Nu har Länsstyrelsen beslutat vart de ska bo Foto: Marcus Ericsson, TT

Så många nyanlända ska kommunerna ta emot nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Under 2021 kommer Stockholms län få 2097 personer anvisade av regeringen. Nu har länsstyrelsen fattat beslut var de ska bo. Stockholm stad och Nacka är de kommuner som tar emot flest nyanlända. Nykvarn och Salem tar emot färre än 20.

Enligt bosättningslagen från 2016 ska kommuner ta emot anvisade nyanlända och tillhandahålla en bostad. Lagen omfattar kvotflyktingar och personer som fått uppehållstillstånd och ska bidra till att det blir en jämn fördelning mellan kommunerna.

Under 2021 kommer flest nyanlända tas emot emot av Stockholm stad, Nacka och Täby. Södertälje har sedan lagen kom inte tagit emot några anvisade nyanlända men nästa år förändras det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Två sidor av saken: Länsstyrelsen menar att Södertälje 2021, utöver EBO:s, ska ta emot 28 flyktingar – men kommunpolitikerna tycker att det är principiellt viktigt att siffran ligger kvar på noll. Foto: Klara Klintbo Skilje/SVT

Självbosättning i länet

Förutom länstalen uppskattas cirka 1 500 nyanlända med uppehållstillstånd självbosätta sig i länet under 2021.  Dessa personer kan på egen hand ordna bostad i kommuner eller är direktinresta och har anhöriga i länet.

Kommuntal år 2021:

Visa

Botkyrka: 26

Danderyd: 76

Ekerö: 50

Haninge: 64

Huddinge: 60

Järfälla: 33

Lidingö: 66

Nacka: 131

Norrtälje: 74

Nykvarn: 19

Nynäshamn: 27

Salem: 18

Sigtuna: 24

Sollentuna: 47

Solna: 97

Stockholm: 790

Sundbyberg: 36

Södertälje: 28

Tyresö: 59

Täby: 110

Upplands Väsby: 27

Upplands-Bro: 20

Vallentuna: 57

Vaxholm: 22

Värmdö: 71

Österåker: 65

Totalt: 2 097

Bosättningslagen

Visa

Sedan den 1 mars 2016 är kommunerna tvingade enligt lag att ta emot nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd.

Lagen omfattar nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd som flykting- eller skyddsbehövande och deras anhöriga. Även kvotflyktingar och ensamkommande barn som är kvotflyktingar omfattas, däremot inte ensamkommande barn som inte är kvotflyktingar.

Det är bara de som bor i Migrationsverkets anläggningsboenden som anvisas. Många nyanlända ordnar boende på egen hand och de omfattas inte.

Länsstyrelserna beslutar hur många varje kommun ska ta emot.

Vid fördelningen tas hänsyn till kommunstorlek, arbetsmarknadsläge, hur många nyanlända och ensamkommande kommunerna tidigare tagit emot och hur många asylsökande som redan finns i respektive kommun. Även hur många lediga lägenheter det finns i kommunen.

Tanken är att kommuner som har en jämförelsevis god arbetsmarknad, stor befolkning, lågt mottagande och förhållandevis få asylsökade ska ta emot fler nyanlända.

När antalet som varje kommun ska ta emot fastställts gör Migrationsverket en årsplanering för varje kommun. Kommunerna har möjlighet att lämna önskemål gällande mottagandet.

Källa: Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer