Här är kortleken som ska avdramatisera döden

Uppdaterad
Publicerad

Att ha ordning på ekonomin, att du är ren och snygg eller att din begravning är planerad. En ny kortlek ska hjälpa människor att prata om det som är viktigt för dem inför döden.

– Det är en hel del frågor som är värda att tänka på, säger 90-årige Rut Hansson.

Många tycker att det är svårt att prata om döden. Men det ska en speciell kortlek ändra på. Kortleken består av 37 kort med lika många påståenden. Med hjälp av den ska man välja ut och rangordna de kort som är viktigast för en själv.

– Det viktiga är inte vilka kort som läggs, men det ger en möjlighet att reflektera över och ta ställning till ett antal påståenden, men också prata om korten. På vilket sätt är det här viktigt för mig? Och vad betyder påståendet för mig som individ, säger Ida Goliath, som är forskare på Karolinska Institutet, KI, och som har varit med att ta fram kortleken.

Pilträdets servicehem i Stockholm är en av platserna där man har fått möjligheten att testa kortleken.

– Vi talar för lite om döden eftersom vi tycker att den är hemskt. Men vad är det som är hemskt egentligen? Det vet vi ju ingenting om, säger Rut Hansson, nyss fyllda 90 år.

”Det är svårt att prata om döden”

Även om döden är en naturlig del i arbetet på ett serviceboende, så menar aktiveringspedagog Stina Eriksson Mezquida att den är svår att prata om.

– Om man kommer till någon som säger att den är rädd, så blir det kanske att man försöker prata om något annat. Men nu har vi stället det här verktyget, berättar hon.

Kollegan Kerstin Salas-Lindell håller med.

– Man avdramatiserar på något sätt. Jag har lagt korten med mina kollegor och det har blivit jättefina samtal och berättelser. Det lättar upp.

Ida Goliath, forskare på KI. Foto: SVT

Tillbaka till Ida Goliath, forskare på KI.

– Även om man tror att man känner någon väl och har pratat om döden i någon mån, så får man genom det här samtalsverktyget en möjlighet att formulera saker som man inte tidigare har tänkt på, berättar hon.

Rut Hansson, som nyss har firat sin 90-årsdag, har testat kortleken och håller med om att den kan vara användbar. Men döden är ingenting som oroar henne.

– Nej nej det är det inte. Jag bruka diska undan på kvällen innan jag lägger mig. Om jag inte vaknar upp så ska det iallafall inte vara massa disk lämnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.