Foto: Christine Olsson/TT

El, vatten och sopor – olika pris beroende var du bor

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora skillnader i hur mycket du får betala för el, värme, avfall, vatten och avlopp beroende på var i länet du bor. På Värmdö är avgifterna för dessa tjänster dyrast, medan de i Huddinge är billigast.

El, värme, vatten och avfall är några av vardagens diskreta utgifter som i slutet av månaden kommer som ett brev på posten. Kommunala avgifter som påverkar var mans plånbok, men i olika utsträckning och kostnaden skiljer sig beroende på var i länet du bor. Det visar den årliga Nils Holgersson-rapporten 2017.

Dyrast på Värmdö

I rapporten kan man bland annat se den totala kostnaden för sophämtning, VA, el och fjärrvärme för en vanlig trerumslägenhet.

Länets dyraste kommunala avgifter finns i Värmdö kommun, där sophämtning, vatten och el kostar 2.121 kronor per lägenhet och månad. Det är 503 kronor dyrare än i Huddinge kommun där det kostar 1.618 kronor/lägenhet och månad, vilket är billigast i hela Stockholms län.

6.000 kronor mer per år

Totalt sett så betalar de boende i Värmdö kommun 6.000 kronor mer per år, än den som bor i Huddinge.

Jennie Wiederholm, ordförande för Nils Holgersson-gruppen, förklarar prisskillnaderna:

– Ofta handlar det om verksamheter med dålig konkurrens och där konsumenterna har små möjligheter att påverka priserna. Leverantörerna måste bli bättre på att fokusera på konsumenten. Främst är det elnätskostnaderna som ökat kraftigt, ett mönster vi sett i flera år och över hela landet, säger Jennie Wiederholm, ordförande för Nils Holgersson-gruppen.

Jennie Wiederholm, ordförande i Nils Holgersson-gruppen. Foto: Kristina Sjöberg

Konsekvenser för privatekonomin

Eftersom rapporten handlar om tjänster som alla behöver och vars kostnader får konsekvenser för mångas privatekonomi så menar Jennie Wiederholm att rapporten är betydelsefull och att det är en demokratisk fråga.

– Därför är det viktigt att vi uppmärksammar politiker och beslutsfattare på både prishöjningar och skillnader. Vår kartläggning bör vara ett viktigt underlag när de ska fatta sina beslut, säger Jennie Wiederholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.