– Jag tycker att man ibland slösar för mycket tid på att prata, dans är kroppen som talar, säger Esme Güler vid Hyresgästföreningen i Järva. Foto: Diamant Salihu/SVT

Här dansar de för att hylla kvinnorna i Järva

Uppdaterad
Publicerad

Istället för att anordna aktiviteter separat så gick föreningslivet i Järva ihop för att fira internationella kvinnodagen tillsammans.

– Det är integration, gemenskap och systerskap – på riktigt, säger Esme Güler vid Hyresgästföreningen i Järva.

Dagen började med rosutdelning i Tensta och Rinkeby.

– Ett budskap vi ville dela med oss av är vikten av att kvinnor syns och visar sig i det offentliga rummet. Folk vet inte hur drivande kvinnorna i Järva är, det är viktigt att det uppmärksammas, säger Esme Güler som är verksamhetsutvecklare vid Hyresgästföreningen i Järva som var en av arrangörerna.

Firandet fortsatte i Blå Hallen i Tensta och trots att lokalen kan ta upp emot 150 personer räckte den nästan inte till.

Här delas rosor ut i Rinkeby centrum. Foto: Petra Bauer/Privat

– Det var kvinnor från världens alla hörn i harmoni med varandra. Språk var inget hinder, ingenting var ett hinder. Men nästa gång behöver vi en större lokal, säger Esme Güler och skrattar.

Firandet bestod bland annat av diktläsning, sånger, mat och dans.

– Dans förenar och dans är universalt. Jag tycker att man ibland slösar för mycket tid på att prata, dans är kroppen som talar.

I videon längst upp ser du lite av firandet.

Arrangörer

Hyresgästföreningen, ABF, Centrumkompaniet, K.Ö.K Kvinnor Önskar Kollektivet, Kvinnor i Tensta/Hjulsta, Svenska Bostäder, Föreningen Geesgud, Somaliska minoritet kvinnor och barn i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.