Hör ljudupptagningen där målsägaren dödshotar den åtalade i rättssalen. Ljudet kommer från I lagens namns ljudupptagning. Foto: Hjalmarson Neideman/TT

Här dödshotar rapparen gängmedlemmen – inne i rättssalen

Uppdaterad
Publicerad

Inför rättegången om grovt olaga hot i säkerhetssalen i Stockholms tingrätt uttals dödshot mot en åtalad. Men då hoten uttalas på somaliska reagerar ingen. Radioprogrammet I lagens namn kan nu berätta om om de nya brott som begicks i rättssalen.

Rättegången hade redan innan fått stor uppmärksamhet då de åtalade är grovt kriminella personer som tillhör det kriminella nätverket Dödspatrullen. När hoten uttalas spelar tingsrätten inte in ljudet. Men radioprogrammet I lagens namn var där och gjorde ljudupptagningen och har nu publicerat en pod där de kan berätta om vad som egentligen sas i rättssalen.

– Det här kommer nu handläggas som ett separat ärende. Det kan bli tal om olaga hot men det upp till polisen nu att utreda, säger Anna Arnell som var åklagare i rättegången.

”Aldrig varit med om något liknande”

Även SVT:s kriminalreporter Andreas Björklund fanns på plats för att bevaka rättegången.

– Det var oerhört rörigt inför rättegången på grund av tekniska problem. En åtalad och målsägaren var på länk och kunde då håna varandra öppet i rättssalen. ”Du är oskuld” var bland annat något de sa till varandra.

– Jag har aldrig i hela mitt yrkesliv varit med om något liknande. Jag kan inte förstå varför de inte slår av ljudet när det är kriminella som hånar och hotar varandra.

Rättelse

I en tidigare version stod det att den åtalade hotade målsägaren. Det var tvärtom målsägaren som hotade den åtalade. Detta har i den nya versionen korrigerats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.