På Barnens Ö arrangeras läger med tema mindfullness. Bland annat erbjuds dryck med med komponenter som narkotikaklassats. Foto: TT

Här erbjuds droger på sommarläger

Uppdaterad
Publicerad

På Barnens ö i Roslagen erbjuds lägerdeltagare dricka ayahuasca – en narkotikaklassad dryck. Enligt överläkare Kai Knudsen kan den ge ett farligt rus. Det rapporterar Aftonbladet.

Skärgårdslägret som äger rum mellan den 18 till 25 juli riktar sig till vuxna deltagare som vill ”förändra sina liv genom att få en ny bild av världen, livet, kosmos och sig själv”. Så beskriver arrangören Ayahuasca International själv eventet.

Namnet Ayahuasca International har man tagit från den hallucinogen växtbrygden ayahuasca som innehåller substansen DMT. Drycken sägs mildra depressioner och andra psykiska åkommor, men det aktiva ämnet DMT är narkotikaklassat.

Överläkare varnar

Kai Knudsen är överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Till Aftonbladet beskriver han riskerna med ayahuasca.

– Det blir en kraftigt psykotropsubstans som kan ge hallucinationer och ett kraftfullt psykedeliskt rus, säger drogexperten Kai Knudsen till kvällstidningen.

Överläkaren menar vidare att drycken kan ge ett farligt rus och är särskilt farlig i kombination med antidepressiva medel.

Kontaktperson: ”Vi försöker inte bli höga”

Retreaten som arrangören själv väljer att benämna lägret, hölls på platsen redan i juni. Efter den här omgången är färdig planeras ytterligare ett läger i augusti.

Förutom den hallucinogen drycken marknadsför sig lägret med att en erfaren schaman kommer att medverka. Aftonbladet har talat med en kontaktperson till organisationen som inte ser något problem med den psykedeliska drycken ayahuasca.

– Vi arbetar med medvetandet. Ayahuasca gör att medvetandet utvidgas. Vi försöker inte bli höga, vi vill att människor ska skapa sig en förståelse om vad som händer i deras liv. De som är med dricker teet på kvällen och tas väl om hand, för de upplever känslor som är svåra att hantera. Dagen efter genomgår de psykoterapi, säger kontaktpersonen Hugo Oklander till Aftonbladet.

Att ämnet DMT är narkotikaklassat känner han till men anser att man på Barnens ö kommer serveras så små mängder att det knappast kan vara olagligt.

SVT Nyheter har försökt få kontakt med Hugo Oklander men inte lyckats nå honom.

Polisen känner till planerna

Enligt Stockholmspolisen har arrangörerna inte ansökt om något tillstånd för lägret. Det är i nuläget dock oklart om ett sådant tillstånd behövs för ett läger av den här typen.

– Vi känner till händelsen och vi har börjat titta närmre på det, säger pressinformatör på Stockholmspolisen Carina Skagerlind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer