Här får pedofiler vård

Uppdaterad
Publicerad

Nätpedofilhärvor med många drabbade offer har slagits upp stort i media under senare tid. Sexualmedicinskt centrum på Karolinska i Huddinge är ett av få sjukhus i Sverige där man behandlar pedofiler i förebyggande syfte.

Pedofiler är en grupp som väldigt lätt faller mellan stolarna i vårdkedjan. Orsaken är enkel: Det är svårt att fånga upp personer med den här läggningen då de ofta inte vet var de ska vända sig.

– Vi är ju en specialistmottagning, och det finns inte så många runt om i landet. Bor man på mindre ställen kan man alltid söka hjälp inom öppenvårdspsykiatrin eller vårdcentral. De är ju skyldiga att ta emot den här patientgruppen också, men det är ju inte lätt att söka hjälp när man har den här läggningen, säger Katarina Görts Öberg som är legitimerad psykolog och enhetschef på Sexualmedicinskt centrum på Karolinska Institutet i Huddinge.

Sexualbrott mot barn

Pedofilhärva ska prövas i Nacka tingsrätt

För en och en halv vecka sedan kunde ABC avslöja att en ny nätpedofilhärva är under uppsegling. En medelålders man som snart kommer att åtalas i Nacka tingsrätt har kontaktat närmare 4.000 flickor, men då många av brotten är preskriberade kommer bara ett tiotal fall av sexuellt ofredande att tas upp för prövning.

På Sexualmedicinskt centrum förebygger man, för att personer med den här böjelsen inte ska förgripa sig på barn.

– Intresset för barn kanske inte försvinner, men man kan ändra det man gör. Man kan rikta sina sexuella tankar åt ett annat håll och kontrollera det som är skadligt, säger Katarina Görts Öberg.

Behandlas mellan ett och tre år

Behandlingstiden på centrumet ligger mellan ett och tre år. 90 procent av de personer som tar kontakt med Sexualmedicinskt centrum är män, och många av de som ringer mår oerhört dåligt psykiskt.

– De patienter som söker sig hit är oerhört självmordsbenägna. Det är upp emot 20 procent som berättar om det, säger Katarina Görts Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexualbrott mot barn

Mer i ämnet