Foto: SVT

Livgardet övar krig i Stockholm

Publicerad

Livgardets 12:e motoriserade skyttebataljon och hemvärnets Taeljehus slutförde den här veckan den första delen av militärövningen Terminus 18. Livgardet är det förband som försvarar Stockholm i händelse av kris eller krig och fler övningar kommer att genomföras i Stockholm.

Det är under vecka 42 och 45 som Livgardet övar på Lilla Essingen, Kungsholmen samt i Solna, Farsta, Nynäshamn och runt Bromma Flygplats. De som bor nära övningsområdena i kan räkna med skottlossningar och militärfordon. Försvarsmakten understryker dock att övningarna är ofarliga för allmänheten. Vid skottlossning används endast lös ammunition, vilket låter likadant som vanlig ammunition men är helt ofarligt.

Livgardet har övat totalt på fem platser runt om i Stockholm. Nästa övning kommer att genomföras mellan den 7-11:e november av Attundalands hemvärnsbataljon och ett underrättelsekompani med cirka 500 soldater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.