Foto: TT/ Martin Vilcans

Här klättrar ekorren på husfasaden – sex våningar upp

Uppdaterad
Publicerad

När Martin Vilcans tittade ut mot innergården på Södermalm fick han sin livs överraskning.

– Jag har aldrig sett en ekorre här förut och först trodde jag att det var en stor ödla som satt på väggen. Sen tog jag fram mobilkameran, säger Martin Vilcans.

Sex våningar upp kilar den lilla ekorren obehindrat omkring på den släta husfasaden på Södermalm i Stockholms innerstad.

– Den skuttar runt och letar mat på balkonger, säger Mats Nordin, biolog Länsstyrelsen Stockholm.

Det är nu under sensommaren som ekorren samlar in och gömmer föda inför vintern. Var tredje ekorre i Sverige är smittad av parasiter som även kan drabba människor och ge diarré, enligt ny forskning från Statens veterinärmedicinska anstalt. Men risken för att en ekorre ska smita in genom ett öppet fönster är liten, menar Mats Nordin.

– Trots att en del ekorrar är nästan tama så undviker de att komma in för den har svårt att hitta ut och det är läskigt.

Ekorren har extra långa klor på fram- och baktassar för att få ett bra fäste.

– Ekorren är väldigt skicklig på att klättrar på lodräta föremål men när den springer på en slät vägg är den utsatt och riskerar att bli ett lätt byte för duvhökar, säger Mats Nordin.

Ekorre

Ekorrens

– latinska namn är Sciurus vulgaris. Sciurus betyder ”han som skuggar sig med svansen”.

– syn är den bästa bland gnagarna.

– yviga svans används som balansstång och att signalera med till andra ekorrar. Kroppsvärmen regleras med hjälp av svansen.

– favoritföda är hasselnötter, gran – och tallfrön men ekorren gnager även på skelettdelar från döda djur.

Ekorren är den enda gnagare som har sitt bo ovanför snötäcket.

Källa/ Naturhistoriska riksmuseet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.