Här sittstrejkar de under vattnet

Uppdaterad
Publicerad

När det blir mycket snö i Stockholms stad dumpas delar av det man plogar bort ner i Mälaren. Snömassorna är klassade som avfall och under fredagen demonstrerade några dykare från föreningen Rena Mälaren mot dumpningen.

– Vi hoppas att vi med denna aktion lyckas påverka våra politiker till att stoppa vansinnet med att dumpa mängder av gifter i vårt dricksvatten, säger Fredrik Johansson, grundare av Rena Mälaren till SVT.

Att dumpa snö i vattnet är egentligen inte tillåtet men Stockholms stad har fått dispens, något som bara får ges om det kan ske ”utan olägenhet för människors hälsa eller miljö”. De fall när snödumpning till vatten kan accepteras är när snöuppläggningsplatser inte räcker till och när snön som uppkommer i sådana fall därför måste forslas bort, skriver Havs- och vattenmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.